TUZLARIJE - KULTURA

22.11.2006.
Treće savjetovanje ˝Muzeji Bosne i Hercegovine˝ održano u Tuzli
Muzeji na marginama interesovanja vladara
Bosanskohercegovački muzeji predstavljaju naslijeđe ne samo lokalnih zajednica, entiteta i države Bosne i Hercegovine već i šireg područja Balkana, Evrope i slobodno se može reći cjelokupnog čovječanstva, konstatovali su učesnici Trećeg muzejskog savjetovanja „Muzeji Bosne i Hercegovine – univerzalno naslijeđe“, održanog u Tuzli, u organizaciji Muzeja Istočne Bosne, javlja Fena.

U uvodnom dijelu susreta održana je prva Skupština ICOM – Nacionalnog komiteta Bosne i Hercegovine. Na susretima i Skupštini učestvovali su muzejski radnici iz nekoliko muzeja oba entiteta. Prezentacijom i diskusijom na susretima i Skupštni ICOM –a BiH još jednom je potvrđeno da muzeji BiH posjeduju kolekcije koje predstavljaju neizmjerljive vrijednosti u pogledu naučnog, prirodnog, kulturnog i edukacijskog potencijala.

Nažalost, konstatovano je da je odnos spram muzeja u Bosni i Hercegovini daleko od adekvatnog, što uslovljava da je većina navedenih institucija izložena pukom preživljavanju ili se postavlja upitnom njihov opstanak.

Učesnici ovih skupova ukazali su na neophodnost kreiranja strategije razvoja muzeja u BiH koja bi bila usklađena i prihvaćena na svim nivoima (od državnog do gradskog), te saglasno tome bila provedena na odgovarajući način.

Strategija bi u osnovi morala da uključuje aktivnosti za rješavanje statusno – pravnog položaja muzeja (imenovanje osnivača i odgovornih za finansiranje pojedinih muzeja) ; usaglašavanje zakona o muzejima i muzejskih djelatnosti sa zakonima u zemljama Evropske unije, dugoročno kreiranje budžeta koji bi omogućavali razvoj i održivost muzeja, a koji bi uključivali novac za tekuće troškove muzeja, obnovu infrastrukture (zgarda, enterijera i dr.) i kadrovsko jačanje muzeja (rješavanje nedostataka kadra i njegovog školovanja).

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice