TUZLARIJE - KULTURA

11.12.2006.
Prikazan dokumentarni film “Droga - reci ne”
Autorici Nermi Širbegović čestitao i muftija tuzlanski
Prepuna velika sala BKC-a

Mladi žele sami riješiti problem narkomanije

Nekoliko stotina učenika Mješovite srednje škole u Gračanici, zajedno sa svojim roditeljima i brojnim gostima, prisustvovalo je javnom protestu pod sloganom “Gračanica -stop drogi” i projekciji dokumetanorg filma “Droga - reci ne”, čiji je autor učenica Nerma Širbegović.

-Ovo je prvi put da su mladi uzeli stvar u svoje ruke i da žele riješiti problem narkomanije. Čestitam Nermi i jasno mi je da će se, pored IZ, u akciju uključiti i mladi, jer se njih najviše i tiče zlo zvano droga koje ćemo, ako Bog da, pobijediti - kazao je muftija tuzlanski Husein efendija Kavazović, koji je također bio u Gračanici.

Film je izazvao veliku pažnju prisutnih, jer su se na velikom platnu mogle čuti ispovijesti ovisnika koji se liječe u centru Smoluća, ispovijesti njihovih roditelja, mišljenja policije, tužilaštva, ljekara, političara... Imamo saznanje da je dvoje ovisnika nedavno dobilo dijete i da su i njemu u mlijeku davali drogu kako bi duže spavalo. Zaista se trebamo upitati gdje smo to mi - riječi su Šekiba Čokića, direktora Centra za rehabilitaciju Smoluća. H.Ć.(Avaz)

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice