TUZLARIJE - KULTURA

15.12.2006.
Nova beba na medijskom tržištu!
Promocija ˝Cafe novina˝




U ugodnoj atmosferi kafića "Sidney", među prijateljima i kolegama, desilo se prvo prelistavanje „Cafe novina“ u izdanju Radio "Kameleona".



Iako Zlatko Berbić, direktor Radio "Kameleona", kaže da se ove novine čitaju za 20 minuta, ipak treba više. Novina je pitka, rađena u A4 formatu na novinskom papiru, sa fotografijama u boji koje potpisuju Ahmet Bajrić Blicko i Sejfudin Rekić Reka.



U prvom broju možete pročitati o otvaranju klizališta u Tuzli, teme vezane za politiku, tu je i intervju sa glavnom urednicom novina Jasminom Softić, novinarkom koja je za svoju prvu emisiju "Transparent" o temi "Mladi u politici", osvojila prvu nagradu u kategoriji najboljeg izbornog programa na Drugom regionalnom radijskom festivalu "Neum 2006". Tu su zatim teme o kulturi, sportu, zdravlju, modi i drugo.

Evo šta o "Cafe novinama" kažu domaćini i gosti promocije:


Zlatko Berbić
Zlatko Berbić: - Ovo su naše prve regionalne novine, pišu o nama i za nas, posvećene su ljudima koje susrećemo svaki dan, komšijama, susjedima, prijatljima. Najvažnija stvar je da je to novina koja će doprijeti do jedne nove grupe čitaoca, dakle, posvećena je ljudima od 17 i više godina. Besplatna novina u 20.000 primjeraka, vesela, optimistična, drugačija, koja vraća osmjeh. Ta novina treba u 20 minuta sa svojim smijehom, migom, fotografijom, prenese šta se dešavalo u zadnjih sedam dana.



Jasmina Softić
Jasmina Softić: - "Cafe novine", kao i sve besplatne novine bave se afirmativnim temama, i u tom pogledu ni naše novine neće odudarati. Tematika je šarolika, pišemo od politike, privrede, preko kulture pa do mode i naravno, posljednje stranice posvećene su zanimljivostima.
Što se tiče kadra koji radi na ovoj novini, pored ekipe novinara Radio "Kemeleona", ono što je posebno pozitivno je da smo angažovali mlade ljude, buduće kolege sa odsijeka žurnalistike Filozofskog fakulteta u Tuzli.



Mirza Mukić
Mirza Mukić: - U svakom slučaju ovo je osvježnje u medijskom prostoru Tuzle, možda će to osvježenje da puhne sve do Brčkog Distrikta i granica ovog Kantona. Meni je jako drago da neko ima hrabrosti da pokrene ovakav list, pogotovo što je besplatan. Želim redakciji lista koji se popularno zove "Cafe novine" da istraje i da održi obećanje da pređe sa 15-dnevnog na sedmično izdanje. Što se tiče profesije, pošto znamo kako ovdje prolaze printani mediji, nek im je Bog na pomoći i puno sreće.



S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice