TUZLARIJE - KULTURA

17.12.2006.
Uspjeh tuzlanske grupe „Defence“
„Baga Music“ kruna je mukotrpnog rada
Dumanjić Tuzlanska grupa „Defence“ nastala je u periodu između 1997. i 1998. godine. Tada su u bendu bila četiri člana, a nakon kratkog vremena, grupi se pridružio i Edo Maajka. On je uskoro počeo graditi solo karijeru, a „Defence“ je, poslije dosta eksperimentiranja stilovima i sa sada standardnih šest članova, stvorio specifičan zvuk, prepoznatljivi „baga sound“.

U avgustu 2005. „Defence“ je počeo snimati album prvenac „Baga Music“, koji je završen u jesen ove godine. Uz pomoć udruženja „Tuzla Live“ i „FM Jama“, album je objavljen u novembru uz svesrdnu podršku izdavača i distributera Muzičke produkcije NTV Hayat.

Velika radost „Baga Music“ je sniman u nekoliko lokalnih studija, a dovršen je u studiju Radija „Kameleon“ u popularnom „FM Jam Laboratoriju“ - rekao nam je vokal grupe Elmir Dumanjić. Za muzički prvenac članovi benda kažu da je kruna njihovog dugogodišnjeg i mukotrpnog rada pa je radost po završetku snimanja bila velika. Kada smo dobili gotov CD, krenuli smo u studio da ga preslušamo, ali smo stali ispred, jer nismo mogli čekati da uđemo. Na ulici smo, na CD-playeru u automobilu, poslušali naš prvi album. Tada smo znali da je jedan dio misije gotov, ali i da sada krećemo u potpuno novu i dosta ozbiljniju fazu - naglašava Dumanjić.

Najpopularnija „Afrika“ „Baga Music“ sadrži 13 pjesama, a gosti „Defencea“ na ovom CD-u su Frenkie i HZA. Na kompoziciji „Loco Jiggy“ gost je Damir Avdić Graha, koji je napisao tekst. Svaka je pjesma nastala s ljubavlju tako da je odvojiti jednu kao od mnogo djece odvojiti jedno za mezimca. Ipak, publika, čini se, najviše voli „Afriku“, jer je vrlo zarazna pjevalica objasnio je Dumanjić. Za kompoziciju „Fire“ već se radi i videospot. To je jedna socijalno angažirana skakalica i zato smo odabrali baš nju za prvi singl. U narednom periodu planiramo i spot za pjesmu „Afrika“ - kaže Dumanjić, dodajući da će „Defence“ uskoro organizirati i promotivnu turneju.

Potvrda kvaliteta

Naznake uspjeha ove grupe odavno su vidljive u njihovim karizmatičnim i zabavnim nastupima i muzici, a istinska potvrda svjetskog kvaliteta je ovogodiš nja uvjerljiva pobjeda u glasanju za odlazak na prestižni „Rototom Sunsplash Reggae Festival“ u Italiji, koji je najcjenjeniji i najveć i evropski rege festival. U konkurenciji od skoro 50 bendova, mahom iz zapadne Evrope, „Defence“ je uvjerljivo osvojio odlazak na ovaj festival.(Avaz)

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice