TUZLARIJE - KULTURA

29.12.2006.
Nedžad Salković izdao dva CD-a
Sevdalinka je moj dobri ahbab

Doajen sevdalinke, Nedžad Salković, završio je ovu godinu izuzetno uspješno. Nakon osam godina pauze, nedavno je objavio dva CD-a u izdanju Muzičke produkcije NTV Hayat. Prvi CD “Sokakom sevdaha” broji 20 odabranih sevdalinki, dok je na drugom “Šta je život, stara moja” od 19 pjesama devet novih.

Regionalni interes
- Proteklih osam godina imao sam problema s dvije izdavačke kuće i bio sam potpuno bezvoljan za novi materijal, ali sam se ove godine sa čelnicima MP NTV Hayat brzo i precizno dogovorio te smo napravili dobar proizvod. Ovo je, ujedno, bila i moja obaveza prema publici, jer je sevdalinka moj dobri ahbab kaže Salković.

Iako su se CD-ovi nedavno našli na tržištu, za njih vlada veliko interesiranje u BiH, ali i u susjednim zemljama.

Koncert u Tuzli
- Drago mi je da je novi materijal tražen i u susjednim zemljama, jer sam tamo, posebno u Beogradu, bio dosta cijenjen i mogu reći da se 90 posto moje karijere veže uz taj grad. U njemu sam proveo najbolje muzičke i životne godine - kaže Salković, princ sevdaha, kako ga davno prozvaše njegove kolege zbog elegancije i prefinjenog ponašanja na pozornici.

Salković u narednom periodu najavljuje i veliki solistički koncert u Tuzli, a uskoro će nastupati i u ostalim bh. gradovima.
- Imam mnogo ponuda za nastupe širom BiH, a moj prijatelj Halid Bešlić dugo me nagovara da, poslije pauze, prvi koncert napravim u Sarajevu. Uskoro spremam i proslavu velikog jubileja, ali to još držim u tajnosti. Tada ću svojom pjesmom počastiti moje Tuzlake - dodaje Salković.

U dugoj karijeri Salković je nastupao širom svijeta, snimio je više od 60 gramofonskih ploča i veliki broj audio i videokaseta. Dobitnik je više od 30 festivalskih nagrada, srebrenih, dijamantskih i platinastih trofeja.

Sluša i Sinatru i Isovića
Nedžad Salković u slobodno vrijeme uživa u društvu supruge Fikrete, kćerki Amne i Sanje, unučadi Dženane, Ene i Udžejne te zetova Enesa i Amira. Također, voli slušati evergrine, Deana Martina, Frenka Sinatru, Toma Jonesa, ali i, kako kaže, doajena bh. sevdaha Himzu Polovinu i Safeta Isovića.

(A.MUSLIMOVIĆ - Avaz)

Osmrtnicama ba smrtovnice