TUZLARIJE - KULTURA

22.12.2004.
Kultura
U Tuzli otvorena izložba o nacionalnim spomenicima u BiH
Kulturno nasljeđe na fotografijama

Sa ciljem očuvanja kulturne baštine, Vijeće Evrope i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH napravili su izložbu fotografija 215 nacionalnih spomenika naše zemlje pod motom ˝Kulturno pamćenje - blago koje nestaje˝, a koja je u nedjelju postavljena u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.



Ova putujuća izložba ima za cilj da podigne svijest o značaju nasljeđa, ali i svijest o pojedinačnoj odgovornosti građana.



˝Želimo da svi koji stanu pred ove fotografije pitaju: ´A šta sam ja učinio da sačuvam kulturno pamćenje´. Svaki put kada kulturno pamćenje neke zajednice bude gurnuto u zaborav ta zajednica nestane. Našim projektima smo uspjeli spriječiti zamjenu graditeljskih spomenika drugim objektima. Skoro da prestaje trend da na temeljima srušenih džamija bivaju podignuti potpuno nepoznati oblici. Prestalo je namjerno razaranje spomenika s ideološkim poticajima˝, istakla je Amra Hadžimuhamedović, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.



Ova izložba je predstavljena na Siciliji, u Vašingtonu, Barseloni i nekoliko bh. gradova, a u januaru će biti postavljena i u Beogradu.



Izložbu fotografija nacionalnih spomenika BiH ˝prati˝ nastup interreligijskog hora iz Sarajeva ˝Pontanima˝, koji izvodi pjesme svih religijskih zajednica u našoj zemlji.



Priredio(la): tz                


Osmrtnicama ba smrtovnice