TUZLARIJE - KULTURA

24.01.2007.
Promocija brošure
Etički kodeks izabranih zvaničnika


Centar civilnih inicijativa najavljuje prezentaciju brošure pod nazivom “Etički kodeks izabranih predstavnika”. Prezentacija će se održati sutra, u 11 sati, u prostorima Centra koje se nalaze u zgradi Kantonalne privredne komore.

Bošura o Etičkom kodeksu izabranih zvaničnika je nastala sa ciljem da svojim sadržajem edukuje građane i izabrane zvaničnike o potrebi da se etika i moral usvoje kao temeljni principi parlamentarne prakse demokratskog društvenog poretka kojem težimo.

Brošura sadrži definiciju etike i morala, te objašnjenje značaja donošenja kodeksa kao mehanizma za jačanje javnog povjerenja i mehanizma za očuvanje digniteta vlasti.
Poglavlje o etičkim principima govori koji principi treba da dominiraju u ponašanju javnih znaničnika pri obavljanju javne funkcije, kao što su ; služenje javnom interesu; odgovornost u radu; legitimnost rada; pouzdanost; poštenje i pravednost; časnost i dosljednost; efikasnost u parlamentarnom radu; upornost i marljivost u obavljanju dužnosti.

Najveći dio brošure je posvećen smjernicama za izradu etičkog kodeksa izabranih zvaničnika kantonalnih skupština, baziranih na i evropskim standardima i modelu Etičkog kodeksa preporučenog od strane Vijeća Evrope odnosno, Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Evrope održanog 1999. godine

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice