TUZLARIJE - KULTURA

januar 2004.
Gostovanje Narodnog pozorista Sarajevo
Prihod od “Prividjenja” za Memorijalni centar
Ansambl Narodnog pozorista Sarajevo u nedjelju ce u Bosanskom kulturnom centru Tuzla gostovati sa predstavom ½Prividjenja iz srebrenog vijeka½ autora Almira Basovica, u reziji Elmira Jukica. Prihod od ulaznica za predstavu, koja je izazvala veliko zanimanje tuzlanske publike, namijenjen je za fond za izgradnju Memorijalnog centra Potocari.

Tim povodom u Narodnom pozoristu Tuzla, koji je organizator gostovanja ove predstave, odrzana je konferencija za novinare kojoj su, osim autora i reditelja, prisustvovali Gradimir Gojer, direktor NP Sarajevo, Milenko Iliktarevic, v. d. direktora NP Tuzla, Nijaz Alispahic, umjetnicki direktor NP i Salko Bukvarevic, direktor BKC.
Prema Iliktarevicevim rijecima, nije slucajno izabran 11. januar, jer to je dan kada zene Srebrenice mirnim protestima traze svoje nestale. “Radostan sam sto je NP Sarajevo narucilo ovaj tekst, sto smo uspjeli da kroz ritam proba dodjemo do predstave i sto je predstava imala, po mom sudu, jednu logicno dobru recepciju kod svih slojeva publike gdje smo dosad igrali. Ovo je, po nama, najozbiljniji ispit ove predstave od njene premijere do danas, jer na premijeri je bila skupina zena Srebrenicanki koje smo mi pozvali i ne mogu vam opisati tu dozu emotivnog soka koju smo imali svi nakon sto je zavrsila ta predstava i dozu strasti sa kojom su te zene prigrlile tu predstavu kao neku vrstu licne hamajlilje kad je u pitanju sjecanje na svoje najdraze”, kazao je, izmedju ostalog, Gojer.
“Drago mi je sto je predstava koja je radjena po mojoj drami izazvala intersovanje i izvan Sarajeva. Pored Srebrenice, Tuzla je topus koji se u mojoj drami najcesce spominje. Za razliku od svih ostalih gradova, Tuzla sve ovo vrijeme otkako se desila Srebrenica zivi konkretno s tim dogadjajem”, kazao je Basovic.

U predstavi igraju: Gordana Boban, Senad Basic, Emir Hadzihafizbegovic, Ermin Bravo, Ejla Bavcic, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumovic, Robert Krajinovic, Miraj Grbic, Ermin Sijamija, Sead Pandur, Mehmed Porca i Mona Muhidinovic.
A. D. S.

Priredio(la): admin                


Osmrtnicama ba smrtovnice