TUZLARIJE - KULTURA

21.01.2007.
Pogledajte u Kinu ˝Art˝
˝Apokalipto˝ - Mel Gibson

Od četvrtka pa zaključno sa 24.01.2007. u terminima od 18:00 i 20:30. na repertoaru KINA ART je avanturistički i istorijski film velikog Mel Gibsona APOCALIPTO. U okviru dječijeg vikend programa ove subote i nedjelje u terminima od 11:00 i 14:00 djeca mogu uživati u dokumentarnom filmu za djecu i odrasle BIJELI PLANET.


APOCALIPTO
Režiser, producent i ko-scenarist, Mel Gibson, ovim filmom nastavlja svoja velika filmska djela. Njegov film PASIJA (2004.) postao je veliki hit i filmski fenomen kao nezavisni film koji je ostvario najveću zaradu u istoriji koja je dosegla 600 miliona dolara. Glumio je, režirao i producirao u veoma uspješnom filmu HRABRO SRCE, koji je bio nominovan za 10 Oskara, a osvojio je pet među kojima su Oskari za najbolji film i najbolju režiju.

APOCALIPTO je film koji oduzima dah, film sa puno nasilja, i kao takav je zabranjen djeci. Radnja je smještena u vrijeme kraja nekada moćne civilizacije Maya. Urađen je na drevnom majanskom jeziku što ga je uvrstilo u konkurenciju za Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku. Da se film producentima učini još nekomercijalnijim pobrinuo se Gibson koji je kao glumce uzeo izvorne Indijance, naturščike ili slabo poznate glumce.

Jaguarova Šapa je mladi lovac koji s porodicom mirno živi u jednom selu. Njegov idiličan život remeti brutalna invazija ratnika Maya, koji masakriraju seljane. Jaguarova Šapa uspijeva ženu i dijete privremeno skloniti od napadača, ali je, kao i svi ratnici koji su preživjeli napad, zarobljen. Sve ih odvode u grad gdje ih u okrutnom obredu planiraju žrtvovati božanstvima radi okončanja gladi koje je pogodilo kraljevstvo, a Jaguarova Šapa se nada vratiti u selo i spasiti svoju porodicu.


BIJELI PLANET
Mjesto radnje je Sjeverni pol, a film se na neobičan način bavi problemom globalnog zatopljenja. Gledaoci "Bijelog planeta" će se oduševiti snimljenim krajolikom što svakako trebaju doživiti u kinu. "Glavni likovi" su polarni medvjedići, tuljani, narvali i ostali.

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice