TUZLARIJE - KULTURA

26.01.2007.
Međunarodna galerija ˝Ismet Mujezinović˝ - 26.01.2007. u 19 sati
Koncert trija “Sine Nomine”


Koncertom trija "Sine Nomine", koji će se održati 26. januara 2007. godine u 19 sati, u Međunarodnoj galeriji "Ismet Mujezinović" u Tuzli, a u saradnji s Narodnim pozorištem u Tuzli, zvanično će biti otvorena ovogodišnja sezona kulturnih programa Goethe Instituta Bosne i Hercegovine.



Mladi njemački trio "Sine Nomine" oformljen je u jesen 2004. godine sa svrhom učešća na saveznom takmičenju Omladina muzicira 2005 (Jugend musiziert 2005). Muzičari koji sačinjavaju ovaj trio već su ranije sarađivali zahvaljujući zajedničkom radu u oblasti kamerne muzike i angažmanu u Državnom omladinskom orkestru NRW.

Sa kompozicijom Vox balaenae Georgea Crumba odlučili su da osvoje područje nove muzike. U okviru Kursa kamerne muzike Krickenbecker 2005, trio je imao priliku da sarađuje sa prof. Paulom Leenhoutsom, prof. Andreom Sebaldom i prof. Michaelom Faustom, kao i sa Johnom Haysom i Ewom Dworatzek. Njihov rad je nagrađen prvom nagradom ovog saveznog takmičenja, koncertom u Kelnskoj filharmoniji i specijalnom nagradom Njemačke fondacije Musikleben.

Zadovoljstvo koje proizlazi iz zajedničkog muziciranja i uspjeh njihovog rada naveli su ih da osnuju ansambl "Sine Nomine" i prošire svoj repertoar. Trio sačinjavaju pijanistkinja Karolina Trojok (22), čelist Hendrik Blumenroth (20) i flautistkinja Svenja Borgstadt (18).

Na koncertu u Tuzli trio će izvesti kompozicije Johanna Wilhelma Wilmsa, Carl Marie von Webera i Bohuslava Martinua.

(K.R.-Oslobođenje)

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice