TUZLARIJE - KULTURA

10.02.2007.
Koprodukcija Tuzle, Bihaća i Nikšića
Promoviran projekat predstave ”Bosanski kralj”


Predstava Bosanski kralj, autora Miroslava Jančića, u režiji Adisa Bakrača, premijerno će biti izvedena u drugoj polovini aprila u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Predstava, čije probe počinju ovih dana, bit će rađena u koprodukciji Teatra Arena Tuzla, Bosanskog kulturnog centra, JU Kulturni centar Bihać i JU Centar za kulturu Nikšić. Glavna uloga u predstavi povjerena je Muharemu Osmiću.

- Cijeli projekat zamišljen je tako da pored pozorišne predstave imamo i koncert Sarajevske filharmonije koji će biti posvećen srednjovjekovnoj Bosni i priči o kralju Tvrtku, 3. marta, zatim promociju knjige "Tragom bosanskih kraljeva" Ibrahima Kajana, u izdanju IK Bosanska riječ, te okrugli sto o srednjovjekovnoj Bosni i bosanskim vladarima, kazao je direktor BKC Hari Ejubović u četvrtak na konferenciji za novinare.

Adis Bakrač, kome je ovo četvrta režija u Tuzli, o novom projektu između ostalog je kazao kako će pokazati dio naše istorije koji je izuzetno značajan i kojem treba pokloniti pažnju, te smatra će ova predstava biti vrlo značajna ne samo za BiH, nego i za kompletan region.

Glumac Muharem Osmić raduje se “univerzalnoj predstavi” sa glumcima koji su sa balkanskog prostora, te očekuje veliki uspjeh. Podršku ovom projektu dao je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, a u hotelu Bristol upriličena je i izložba fotografija stećaka Tuzlanskog kantona koju je priredio Mijo Franković, stručni saradnik na projektu.

Pored Osmića, glumačku ekipu sačinjavaju: Mladen Ognjanović, Mirsad Tuka, Admir Glamočak, Žan Marolt, Slobodan Marulić, Vlado Jokanović, Gordana Boban, Midhat Kušljugić, Damir Mahmutović, Šaban Mujkanović, Irfan Kasumović...

(A.DURIĆ-SAVIĆ - Oslobođenje)

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice