TUZLARIJE - KULTURA

10.02.2007.
U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli
Čarolija Amdžada Skokića


Knjiga za djecu pod nazivom Čarolija, tuzlanskog autora Amdžada Skokića, u organizaciji BZK Preporod Tuzla, promovirana je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Promotori su bili recenzenti knjige: prof. Jasna Hadžiselimović i prof. Đuro Škondrić.

- Riječ je o zbirci pjesama namijenjenoj djeci, inače trećoj Skokićevoj knjizi. Skokić je pjesnik koji svoju poeziju isključivo upućuje djeci od 12 do 14 godina, i svojim poučnim slojem, a širokim spektrom motiva, pomaže djetetu da pređe granicu između dječaka, djevojčice u čovjeka, ženu. Skokićeva poezija zaista pomaže u fazi adolescencije, kazala je, između ostalog, prof. Jasna Hadžiselimović.

Amdžad Skokić rođen je u Tuzli. Član je književnog kluba BZK Preporod i, po riječima prof Škondrića, opredijelio se za tradicionalnu rimu koja odiše skladnošću, muzikalnošću i ljepotom.

- To su poetske pričaonice - svaka pjesma je priča, to je pričica u pjesmi, a druga karakteristika ove poezije je muzikalnost. Tri njegove pjesme do sada su bile na Malom šlageru sezone, a muziku je komponovao prof. Asim Horozić.

Na promociji Skokićeve pjesme su čitali učenici OŠ Jala i djeca Dječijeg programa RTV TK.

(A.D.S.-Oslobođenje)

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice