TUZLARIJE - KULTURA

15.02.2007.
Repertoar Kina ˝Art˝ do 21.02.2007.


Od 15.02. do 21.02. u terminima od 18:00 i 20:30 posjetioci Kina "Art" mogu pogledati domaću komediju SVE DŽABA. U okviru dječijeg vikend programa ove subote i nedjelje u terminima od 11:00 i 14:00 posjetioci mogu uživati u pustolovnoj animiranoj komediji PROŠIŠO KROZ ŠOLJU (Flushed Away 2006) – Pusti vodu da miševi odu.


Sve džaba
"Sve džaba" je film o pokušaju čovjeka da pronađe identitet i svoje mjesto pod suncem u kaosu poslijeratne Bosne. Ovo je prvi dugometražni film mladog zagrebačkog Sarajlije Antonia Nuića koji potpisuje režiju i scenario. Film je koprodukcija BIH, Hrvatske i Srbije. Glumačku ekipu čine: Rakan Rushaidat, Nataša Janjić, Emir Hadžihafizbegović, Franjo Dijak, Bojan Navojec, Enis Bešlagić, Pero Kvrgić, Vanja Drach i Bogdan Diklić. "Sve džaba" apsolutni je pobjednik Festivala igranog filma u Puli, gdje se okitio Arenama za najbolji film, režiju, scenarij i sporednu žensku ulogu.

Goran je tridesetogodišnjak koji živi u malom bosanskom gradu. Jednog dana u kafanskoj svađi poginu svi njegovi prijatelji, što ga potpuno izbaci iz rutine, te odluči prodati kuću i posvetiti se nečemu po čemu bi ga se moglo zapamtiti – besplatno dijeliti ljudima piće. Putujući kroz bosanska mjesta u jednom se zaljubljuje i tu ostaje. "Sve džaba" je film ulice, ulice su bosanske, raja bosanska, dijalozi sa puno narodnih umotvorina i bisera najkaće rečeno film koji trebe pogledati.


PROŠIŠO KROZ ŠOLJU (Flushed Away 2006) – Pusti vodu da miševi odu. Ovaj film nam dolazi od tvorca filmova Shrek i Wallace & Grommit, a riječ je o velikom režiseru David-u Bowers-u injegovom saradniku Sam-u Fell-u. Nakon što iz luksuznog stana u kojem je živio biva zajedno s otpadnom vodom iz kroz WC šolju izbačen u kanalizaciju, šminkerski odgojen štakor (Hugh JACKMAN) prisiljen je naučiti stvari o kojima nikad nije ni razmišljao, a koje donosi život na «ulici» (u kanalizaciji)...

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice