TUZLARIJE - KULTURA

21.02.2007.
Repertoar Kina ˝Art˝ od 22.02. do 28.02.2007.


Kino ART počinje sa projekcijama jednog od zaista najboljih filmova 2006.godine, a riječ je modernoj drami sjajnog meksičkog autora Alehandra Gonzalesa Inaritua pod nazivom BABEL. U pitanju je duboko emocionalan film sniman na tri kontinenta i četiri jezika, a istovremeno je duboko osoban i eksplozivno političan.


BABEL
U Babelu tragičan događaj koji je pogodio Američki par u Maroku utiče na živote četiri obitelji na različitim stranama svijeta. Svaki od likova, koje međusobno povezuje slučajnost, a razdvajaju ih kontinenti, kulture i jezici, otkriva da upravo obitelj na kraju pruža utjehu. Međunarodnu glumačku ekipu koju su uglavnom činili naturščici iz Maroka, Tijuane i Tokija predvodi veliki holivudski par koga čine nikada bolji Bred Pit i dobitnica Oskara Kejt Blanšet.

„Babel“ je svoj pobjedonosni put počeo svijetskom premijerom na prošlogodišnjem Kan Film Festivalu gdje je osvojio čak tri nagrade od kojih je najvažnija ona za najbolju režiju. Nakon toga dolazi niz priznanja kritičarskih i filmskih udruženja, čak sedam nominacija i nagrada za najbolje dramsko ostvarenje godine na ovogodišnjim Zlatnim Globusima, a vrhunac čini čak sedam nominacija za ovogodišnje Oskare od kojih treba izdvojiti one za najbolji film i najbolju režiju. „Babel“ je na repertoaru večeras u terminima od 18:00 i 20:30, dok narednih dana ostaje na repertoaru u terminu od 20:30.


ARTUR U ZEMLJI MINIMOYA
Veliki režiser Luc Besson je tvorac filma ARTUR U ZEMLJI MINIMOYA, koji je zadnjih godina zanemario sedmu umjetnost pišući bestselere o podvizima dječaka Artura, navodnog mu alter ega iz djetinstva, na osnovu kojeg je i nastao ovaj film. Film je jedinstven spoj igranog filma i 3D animacije u koji je utrošeno čak 80 miliona američkih dolara i kao takav je najskuplji animirani film koji je napravljen u Europi. Glavni junak ovog filma je holivudsko čudo od djeteta Fredi Hajmor koji je bio glavni junak još jednog dječijeg filmskog mega hita Čarli i tvornica čokolade.

Artur u zemlji Minimoya je na repertoaru od petka 23.02. svaki dan u terminu od 18:00 i u okviru dječijeg vikend programa ove subote i nedjelje u terminima od 11:00 i 14:00.

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice