TUZLARIJE - KULTURA

19.02.2007.
Čestitke reditelju
Premijera predstave „Hanka“ Sulejmana Kupusovića
Strast i razigranost studenata na sceni tuzlanskog pozorišta



- Bio je apsolutni rizik uraditi novu postavku „Hanke“, koja je uz učešće članova Baleta i Hora bila hit u Narodnom pozorištu Sarajevo, ali sada vidim da se rizik isplatio. Napravio sam bolju i strasniju predstavu sa 20 mladih glumaca, što je iskorak ne samo za tuzlansku Akademiju dramskih umjetnosti nego i za teatar, izjavio je to preksinoć reditelj Sulejman Kupusović nakon premijerne izvedbe „Hanke“ u Narodnom pozorištu Tuzla.

Istina, strasti nije nedostajalo ni na sceni ni u gledalištu. Poznate numere iz filma „Cigani lete u nebo“ te muzika Gorana Bregovića, Zdravka Čolića uz razigrane studente treće i četvrte godine glume na Tuzlanskoj akademiji podigle su atmosferu i u samoj publici, koja je, kako je i očekivano, napunila dvoranu.

Obećavajući glumci
Mladi ansambl, koji je s izuzetkom obećavajućih glavnih glumaca Jasminke Pašić u ulozi Hanke i Dragana Pirića u ulozi Sejfe te blijedog Adnana Omerovića u ulozi Mušana, imao uglavnom plesačke, odnosno muzičke zadatke, prijemčive upravo formi mjuzikla, bio je pomognut iskusnom i sjajnom Remirom Osmanović te Milicom Kerošević i Milenkom Iliktarevićem, kao i nekoliko diplomiranih, ali još mladih glumaca.

Čestitke reditelju Sulejmanu Kupusoviću i mladim glumcima Jasminki Pašić i Draganu Piriću uputili su preksinoć gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, slikar Nesim Tahirović, reditelj Gradimir Gojer, glumci Muharem Osmić, Nermin Omić, Šerif Aljić, Meliha Fakić, književnik Nijaz Alispahić ...
Kupusović je dobro manevrirao malom tuzlanskom scenom, jedva dostatnoj studentima koji su, tumačeći svoje prve male ili velike uloge, igrali kao da im je to najvažniji projekt u životu. Stoga ih valja sve spomenuti. Njihova imena su: Boris Balta, Šaban Mujkanović, Nikolina Baškarad, Ivana Perkunić, Sanela Babić, Sanja Dodig, Ivana Petrović, Vesna Kurtović, Fatima Džaferović, Enver Hasić, Dalibor Brkić, Siniša Udovičić, Edis Žilić, Matej Baškarad i Adnan Mujkić.

Tragična ljubav
Ako se nekome učinilo da gleda „Hanku“ iz 1999. godine, to je zbog kostima Vanje Popović, posuđenih iz Narodnog pozorišta Sarajevo, i scenografije koju je, po ideji Kupusovića, ovog puta realizirala Mirjana Zoranović. Drama o velikoj i tragičnoj ljubavi Isaka Samokovlije našla je put do tuzlanske publike, a dvadeset mladih glumaca dobilo je svoje prve prilike. Uz muziku i ples Roma te vidnu energiju na sceni ova predstava će biti jedan od atraktivnijih naslova na repertoaru Narodnog pozoriš ta Tuzla.

(A.GAJEVIĆ - Avaz)

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice