TUZLARIJE - KULTURA

17.02.2007.
Pretpremijera “Hanke” u Narodnom pozorištu u Tuzli
Bez malograđanskog koketiranja


U Narodnom pozorištu u Tuzli, u petak je izvedena pretpremijera mjuzikla Hanka, rađena po tekstu Isaka Samokovlije, a u režiji Sulejmana Kupusovića. Iako je Kupusović prije nekoliko godina Hanku režirao i u Sarajevu, ponovo se uhvatio u koštac sa istim djelom. Naravno, na drugačiji način. U odnosu na sarajevsku Hanku, u Tuzli nije bilo hora i baleta. Odsustvo spektakla moralo se nečim kompenzirati, pa su za ples, pjevanje i sviranje zaduženi glumci. I pored toga što su većina glumaca još studenti treće i četvrte godine Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli i što su role, u najmanju ruku, zahtjevne, reditelj je oduševljen izvedbom:

- Teški su i “krvavi” zadaci, jer su glumci morali naučiti tekstove pjesama na raznim romskim narječjima, kao što su: bugarski, ruski, jevrejski… Ali pošto su svi oni jako mladi i željni rada, svojim ulogama predali su se u potpunosti.

Odnos između Hanke i Sejde nastojao je, kako kaže, produbiti u odnosu na Hanku koju je režirao prije nekoliko godina u Sarajevu. Naglašena je dimenzija strasne ljubavi, mržnje i ljubomore, ali bez malograđanskog koketiranja.

- Moji cigani su čisti i bijeli, a u prvom planu je čista, izvorna emocija, kaže Kupusović i dodaje kako iščekivanje pretpremijere sigurno nije svakidašnji osjećaj, ali tremu, kaže, već odavno nema.

Prije početka predstave razgovarali smo i sa glumcima. Dragan Pirić, koji je nedavno diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, još na prvom kastingu pokazao se idealnim za ulogu Sejde. Kada je s Jasminkom Pašić improvizovao odlomak iz Samokovlijine drame, Kupusović je, bez obzira na to što drugi dio kastinga još nije bio održan, bio siguran da su dvoje mladih glumaca idealni Hanka i Sejdo. Draganu je, kako kaže, žao što su pripreme za predstavu završene:

- Mjesec dana smo radili u odličnoj atmosferi i žao mi je što je to druženje sada završeno. Uz rediteljevu dirigentsku palicu, za relativno kratko vrijeme uspjeli smo izvući iz sebe ono što je predstava zahtijevala. Trema koju sada osjećam, siguran sam, pretvoriće se u pozitivnu energiju kada izađemo na scenu. Mislim da smo zaista spremni, ali to ćemo najbolje vidjeti po reakcijama publike.

Maksimalno ćemo iskoristiti “Hanku”

O planovima koje Narodno pozorište u Tuzli ima za ovu predstavu razgovarali smo sa glumcem i direktorom pozorišta Milenkom Iliktarevićem, koji takođe glumi u predstavi. Sudeći po mladim ljudima, kaže Iliktarević, Kupusović je izvukao najbolje iz njih i pokrenuo ih:

- Interesovanje je, zaista, veliko. Za sada znamo da će se igrati četiri reprize, jer su karte za pretpremijeru rasprodane u kratkom roku. Hanku ćemo prvo predstaviti u Tuzlanskom kantonu, a onda, naravno, slijedi cijela BiH, te okolne zemlje i teatri sa kojima sarađujemo. Maksimalno ćemo iskoristiti Hanku i pokušati publiku dovesti u pozorište.
Studentica četvrte godine Akademije Jasminka Pašić oduševljena je što joj je povjerena uloga Hanke, a rad s vrhunskim vođom velika joj je čast. Trema koju osjeća pred nastupe, kako je rekla, vrlo joj je bitna, jer bez nje ne bi mogla raditi:

- Takva kakva jeste, prija mi. Ako prije predstave ne bih imala tremu, to bi vjerovatno značilo da nisam spremna predati se ulozi, kaže Jasminka.

- Imati na repertoaru jedan dragulj, kao što je ova predstava, a ne iskoristiti ga maksimalno, bila bi zaista glupost. Nadam se da uprava Narodnog pozorišta u Tuzli neće napraviti istu grešku kao uprava Narodnog pozorišta u Sarajevu, koja je, tada kultnu predstavu Hanka skinula s repertoara, iako ju je publika prihvatila s oduševljenjem. Očekujem da će se predstava igrati na svim mjestima u kojima bude interesovanja za nju, rekao je Kupusović, koji se nada da će ovaj mjuzikl zaživjeti i u teatrima van BiH.

Na pozornicu, između ljubavnih scena, izlazi raskalašena, raspjevana, ciganska čerga. Sanela Babić, asistentica na predmetu Scenski pokret na Akademiji u Tuzli, jedna je od čergara i kaže da ju je uloga oduševila, jer voli slobodu kretanja na pozornici. Za svoju čergu kaže da živi od plesa, pjesme i slobode:

- Sve im se može oduzeti, ali pjesma i sloboda suština su njihovog života - važnije i od ljubavi i od mržnje.

Na pretpremijernom izvođenju mjuzikla Hanka, sala Pozorišta je bila puna, dok je premijera izvedena sinoć.

(A.ČITAKOVIĆ - Oslobođenje)

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice