TUZLARIJE - KULTURA

01.03.2007.
Jednoglasnom odlukom Stručnog žirija
Najbolja knjiga je ˝Molitva u Reyu˝ Sadika Ibrahimovića


U BKC-u, sinoć je proglašena najbolja knjiga 2006. godine. U prijatnoj atmosferi predsjednik stručnog žirija Vedad Spahić, obrazložio je jednoglasnu odluku žirija. S obzirom na opšte stanje u kulturi, sinoćnja manifestacija je bila posjećena i uspješna. Novoproglašena misnistrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Mirzeta Hadžić-Suljkić, kojoj mandat počinje današnjima danom, možda će donijeti promjene koje će poboljšati dosadašnje stanje. Društvo pisaca inicirano je 2004. a egzistira od 2005. godine, još uvijek nema svoj prostor ali funkcioniše, tako da se već sada može reći da će dodjela Godišnje nagrade postati tradicionalna.

Od 21 publikovanog djela odabrano je pet koja su ušla u uži izbor za Godišnju nagradu društva pisaca. To su:

Soliter Titanik, Almir Alić,
Druga strana srca, Emina Vukovljak
Nisam kriv što sam krokodil, Jagoda Iličić
Molitva u Reyu, Sadik Ibrahimović
Noć puna mraka, Zlatko Dukić

Stručni žiri je jednoglasno odlučio da Godišnju nagradu Društva pisaca Tuzlanskog kantona dobije knjiga "Molitva u Reyu" Sadika Ibrahimovića.



U obrazloženju stručnog žirija za dodjelu Godišnje nagrade društva pisaca TK se kaže:

Stručni žiri Društva pisaca Tuzlanskog kantona u sastavu doc. dr. Vedad Spahić, Dinko Delić i Fatmir Alispahić, jednoglasno je odlučio da Godišnju nagradu za 2006. godinu dodijeli književniku iz Tuzle Sadiku Ibrahimoviću za roman "Molitva u Reyu".

Kratki memoarski roman "Molitva u Reyu" Sadika Ibrahimovića djelo je talentovanog i učenog pisca. Po srijedi je iznimno uspjela literarizacija specifičnog životnog iskustva – dvogodišnjeg autorovog boravka u Iranu gdje je radio kao novinar bosasnkog programa iranskog državnog radija. Zanimljiva fabula sa elementima političkog trilera, uvjerljivi dijalozi, sjajni lirski pejsaži, putopisne dionice ostvarene u punom skladu izražajnih i informativnih referenci, čine ovu knjigu istinskim osvježenjem u recentnoj bosanskohercegovačkoj prozi. Djelo je pisano uvjerljivim verističkim stilom, gdje su ambijenti savremenog Irana i likovi koje pripovjedač sreće vrlo sugestivni, upečatljivi i slikoviti. U širim relacijama gledano, islamski režimi i njihova društvena praksa jedna su od top tema postkolonijalnog i posthladnoratovskog svijeta. Ibrahimovićev roman osim analitičkog pristupa ovome problemu predstavlja i njegovu sasvim relevantnu književnu obradu. Tematski prodor u tkivo totalitarne političke scene izražen je duboko proživljenim i neartificijelnom naracijom.


Žiri u sastavu: Spahić, Alispahić, Delić
te Redžepagić ispred BKC-a
Jezik je pročišćen i jednostavan, bez pretrpavanja i gušenja teksta „visokoumnim“ hipersloženim rečenicama. Prividno naivnim ispovjednim tonom pripovjedač puritanski oštro, ali jasno, slika građane Teherana, događaje i predjele, navike i običaje, zakon i vlast, opservirajući zbilju kao Evropljanin Bosanac koji je musliman kao i njegovi domaćini, ali kulturalno otvoren za vizije univerzuma istine i općeljudske pravde oplemenjene mističkim humanizmom pomno čuvane tradicije i prakse derviškog zikra čije se vrednote imanentno protkane u strukturi romana kao nelagoda, kao tiha pobuna, kao dova obespravljenih koji, i pod najvećim patnjam, ali u Allahovoj milosti pronalaze svoj put.

Ibrahimovićev roman sasvim legitimno možemo čitati i kao putopis u koji su involvirani različiti oblici diskursa: esej, meditativna proza, mistično hodočašće.... Pri tom tekst ostvaruje i jednu od tradicionalnih osobina putopisnog žanra, bivajući slikom o drugima, građenom na situacijama razmeđima različitih identitea.


Proglašenje najbolje knjige 2006 TK
Sve rečeno zapravo je vrijednosna ocjena ove knjige i kratak ali rječit registar argumenata koji su opredjelili žiri da "Molitvu u Reyu" proglasi najboljeom knjigom iz oblasti književnosti, književne kritike i nauke o književnosti autora sa područja TK objavljenom u 2006. godini.


Mladinska knjiga iz Sarajeva se pobrinula za poklon knjige a nominiranim autorima ih je uručio književnik Dinko Delić.

Nagradu Ibrahimoviću uručila je ministrica Mirzeta Hadžić-Suljkić.


Sadik Ibrahimović
Nakon preuzimanja nagrade, Ibrahimović je rekao da je ovo lijepa satisfakcija za njegov dosadašnji rad. Smatra da je do sada bilo i previše lijepih riječi a premalo konkretnih pohvala. Od nominiranih knjiga pročitao je "Soliter Titanik" Almira Alića, kojeg ocjenjuje kao odličan roman.

- U pitanju su moje impresije iz Irana, dugo sam nosio te dojmove u sebi, da bih ih par godina kasnije pretvorio u književni tekst, koliko uspješno, evo vidimo večeras, riječi su Sadika Ibrahimovića.

S.M.

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice