TUZLARIJE - KULTURA

26.02.2007.
Jedanaesta godišnjica Galerije MI RITMO
Piše: Mirzet Ibrišimović

Galerija MI RITMO je osnovana 1996. i trenutno se nalazi u TC OMEGA. Djelatnost je prodaja i otkup umjetničkih slika, organiziranje izložbi, likovnih kolonija, a bavi se i drugim kulturnim aktivnostima u domenu primjenjene umjetnosti.

Umjetničke slike u Galeriji su djela mnogih autora i rađene su raznim tehnikama tako da bogata ponuda pogoduje svakovrsnim prilikama, od zadovoljenja vlastite duhovnosti do želje i potrebe za darivanjem. Mirsad Hadžiefendić, energični znalac, likovni stvaralac, prvi je čovjek Galerije koji jedanaest godina afirmira i promovira slikare kroz organiziranje samostalnih i skupnih izložbi, i prava je pokretačka snaga udruženja MANUFAKTURA koje djeluje u svim vidovima savremene umjetnosti.

Hadžiefendićevim zalaganjem i finansiranjem Galerija je 2004. osnovala LIKOVNU KOLONIJU MODRAC, čime je značajno obogaćen kulturni život Tuzle i Tuzlanskog kantona. Održava se svake godine uz učešće likovnih stvaralaca iz Tuzle, BiH i inozemstva.
Web stranica Galerije je www.miritmo.com

Galerija MI RITMO je osnovana 1996. i radila je, seleći se, u nekoliko kvartova Grada Tuzle. Posljednjih pet godina se nalazi u TC OMEGA na prvom spratu, gdje je prodajni prostor u sklopu čega je, u aneksu, i radionica za izradu ramova i uramljivanje slika. Atelje za rad se nalazi u BKC-u Tuzla. Djelatnost Galerije je prodaja i otkup umjetničkih slika; uramljivanje i opremanje slika; prodaja slikarskog materijala; organiziranje izložbi, likovnih kolonija, a bavi se i drugim kulturnim aktivnostima u domenu primjenjene umjetnosti.
Umjetničke slike u Galeriji su djela mnogih autora i rađene su raznim tehnikama tako da bogata ponuda pogoduje svakovrsnim prilikama, od zadovoljenja vlastite duhovnosti do želje i potrebe za darivanjem. Pored stalne postavke Galerija MI RITMO redovno promovira autore kroz organiziranje samostalnih i skupnih izložbi.
Prethodne tri godine statistički bilježe kreativnu ekspanziju svih značajki pomenutih djelatnosti, što je rezultat ulaganja u reklamu i promociju u sklopu čega je bitan činilac velika posjećenost web stranice www.miritmo.com
Stranica je izrađena 2003., tako da je ona, omogućivši širok uvid u pojedine segmente polja rada Galerije, evidentno svim zainteresiranim pomogla u izboru umjetničkih slika vizuelno se opredjelivši i kroz izvode iz likovnih kritika dodatno se uputivši u stvarnu vrijednost nečega što imponuje osobnom ukusu. Osim toga, web stranica je omogućila i direktan kontakt ne samo „s umjetničkim eksponatima“ nego i sa umjetnicima, ljudima u Galeriji koji su uvijek spremni da upute, rezerviraju, ponude, procjene ili bilo što drugo što se tiče stručnog posredovanja u vezi s prodajom, kupnjom slike, materijala ili organizacijom izložbe ili kolonije.
Osnivanjem LIKOVNE KOLONIJE MODRAC, 2004., značajno je obogaćen kulturni život Tuzle i Tuzlanskog kantona. Održava se svake godine uz učešće likovnih stvaralaca iz Tuzle, BiH i inozemstva, a cilj je da Kolonija kroz kontinuitet omogući onu tradicionalnost koja će zapisati, odnosno oslikati tragove našeg postojanja. Svi nastali radovi i bilješke se čuvaju, prezentiraju kroz izložbe, odnosno gomilaju kvalitet za evociranje i građu za nastupajuće vrijeme.


Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice