TUZLARIJE - KULTURA

26.02.2007.
Četvrta izložba knjiga TK


U prostorijama BKC-a danas je otvorena 4. izložba knjiga Tuzlanskog kantona. U pitanju je prodajna izložba na kojoj svoja najbolja izdanja predstavljaju sljedeći učesnici – idavači:
Mladinska knjiga – Sarajevo, Svjetlost – Sarajevo, Bosanska riječ – Tuzla, Knjižara Buybook Sarajevo, Arka press – Sarajevo, VBZ Knjižara Meša Selimović –Tuzla, Knjižarsko izdavačko preduzeće Hamidović – Tuzla i Bosnia AIRS – Tuzla.



Prigodnim riječima pristutne su pozdravili te otvorili izložbu, Mustafa Redžepović ispred BKC –a Tuzla, Vedad Spahić – Društvo pisaca TK i književnik Nedžad Ibrišimović.

Gosti sajma mogli su pogledati ponuđena izdanja na pripremljenim izdavačkim štandovima.

- Izložba knjiga Tuzlanskog kantona tradicionalna je kulturno – književna manifestacija čiji je cilj jednom godišnje okupiti izdavače i autore, kako iz naše sredine tako i one sa širih bh prostora i inozemstva a koji imaju interes prezentirati publikovana ostvarenja ovdašnjem čitateljstvu. Izložba se organizira četvrti put. Do sada je održavana u jesen kada je kalendar manifestacija sličnog tipa vrlo zgusnut, što je opredijelilo domaćina, Bosanski kulturni centar i suorganizatore da ovogodišnju izložbu upriliče u posljednjoj sedmici februara.

Program je ovaj put bitno bogatiji. Osim izložbeno – sajamskih i promotivnih sadržaja, sastavni je dio manifestacije i dodjela Godišnje nagrade Društva pisaca Tuzlanskog kantona za najbolju knjigu iz oblasti književnosti, književne kritike i znanosti o književnosti autora sa područja TK koja je objavljena u protekloj godini. Autori i izdavači nominiranih naslova imaju priliku i sklopu izložbe promocijama i na druge načine dodatno podstaći zanimanje javnosti za svoja djela, a što je i bio cilj Društva pisaca TK ako se ima u vidu da su ranije mnoga vrijedna ostvaranja ostajala nezapažena usljed ignorantskog odnosa prema tzv. književnoj provinciji.

A da ovdašnji autori i izdavači iskazuju produkcijski vitalitet i rezistenciju spram krajnje nepovoljnih legislativnih okvira kada je u pitanju mogućnost štampanja i tržišnog plasmana knjige, govori i činjenica da je u godini uvođenja PDV-a objavljeno na TK više naslova kako beletristike tako i stručne literature nego u 2005. godini. Praćeno je to i promaknućima na vrijednosnom planu. Nekoliko tuzlanskih autora steklo je u prošloj godini državnu i međunarodnu reputaciju. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tk davalo je podršku književnim stvaraocima, znanstvenicima i izdavačima u okviru svojih mogućnosti, s najavama da će ta podrška u novom mandatu biti značajna u finansijskom smislu
. Riječi su dobrodošlice organizatora na Četvrtu izložbu knjiga TK.


Nedžad Ibrišimović
- Na oko nema mnogo izdavača ali ovi što imaju, to je jedan izbor, što je mnogo lakše za pregledati nego na velikim sajmovima gdje se čovjek izgubi posmatrajući mnogo naslova. Ovo je simbioza izdavača, književnika, još nam nedostaju kupci knjiga, tj. čitaoci. Pozivamo čitaoce na ovo četvrtu izložbu knjiga TK. Između ostalog rekao je istaknuti književnik Nedžad Ibrišimović.

U sklopu izložbe knjiga održat će se i promocije knjiga: Bosanska riječ „Tragom Bosanskih kraljeva“ Ibrahim Kajam, „Tamnovanje Tea Ormanskog“ Zejčir Hasić i „Moć nemoći“ Ferhat Hrustić.

Dodjela Godišnje nagrade Društva pisaca TK zakazana je za 28. 02. 2007. godine

S.M.

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice