TUZLARIJE - KULTURA

25.02.2007.
Dnevnik Sulejmana Kupusovića
I bi premijera


Iz dnevnika kojeg je od 17. do 23. februara za Avazovu "Sedmicu" pisao reditelj Sulejman Kupusović, izdvojili smo dijelove koji se odnose na premijeru "Hanke" u tuzlanskom Narodnom pozorištu ... i još ponešto.

Subota, 17. februar
Moja drskost
Nakon tačno mjesec žestokih proba, večeras je premijera moje nove postavke „Hanke“ po Isaku Samokovliji u Narodnom pozorištu Tuzla. Bila je zaista drskost s moje strane nakon kultne predstave u Narodnom pozorištu Sarajevo 1999. godine, u kojoj je bljesnula nova zvijezda bh. glumišta, sjajna Mediha Musliović, ali i Mirsad Tuka, Nada Đurevska, Zoran Bečić i cijeli ansambl Opere i Baleta u spektakularnoj izvedbi za koju se mjesecima tražila karta više, ponovo krenuti u novu neizvjesnu avanturu. I to ovaj put s potpuno nepoznatim i listom mladim glumcima sa tuzlanske Akademije scenske umjetnosti. Prvi put sam u svojoj karijeri morao napraviti pravi kasting i tako pokušati naći protagoniste za „Hanku“. Bilo je zaista fascinantno i dirljivo suočiti se sa skoro četrdeset studenata glume ili netom diplomiranih glumaca, koji su žarko željeli iskazati svoj talenat i spremnost da zaigraju Hanku, Sejdu, Mušana, ili bilo koju drugu ulogu u mojoj budućoj predstavi. Znali su da je u biti svejedno šta će igrati, jer je moja koncepcija podrazumijevala takozvani totalni glumački angažman; pjevanje, sviranje, ples i naravno glumu. Važno je bilo biti u tom projektu i postati dio ekipe koja „pobjeđuje“, kako su svi govorili. Dakle, večeras istrčavamo pred premijernu publiku, potpuno sigurni da smo uspjeli jer su predpremijerna izvođ enja u četvrtak i petak navečer već bili siguran dokaz da smo napravili hit predstavu.

Nedjelja, 18. februar
Suze i poljupci
I bi premijera. I bi velika radost i ushićenje. Koliko za publiku i teatarske „face“ pristigle iz cijele Bosne i Hercegovine, toliko više za ovu tuzlansku mladost koja je sve oduševila svojom razigranošću, energijom, šarmom, talentom, muzikalnošću. Bilo je zaista predivno gledati radost djevojčurka Jasminke Pašić, nove Hanke, i njenog partnera Dragana Pirića - Sejde kako nevjerice i zbunjeno primaju ushićena čestitanja. Bilo je više nego dirljivo gledati kompletan ansambl predstave kako slavi trijumf zajedničkog rada, bez obzira da li su protagonisti ili su „firauni“ ili „firaunke“ kako sam ih ja nazvao. Znalci tuzlanskih teatarskih dešavanja u zadnjih desetak godina oduševljeno su govorili da takvo uzbuđenje, strast i uzlet tuzlanskih pozorišnih umjetnika dugo, dugo nisu vidjeli, još od zlatnih vremena ovog pozorišta. Danas je (21.02.) dan rastanka s mojim mladim glumicama i glumcima, dan suza i poljubaca, ali želja da se što prije ponovo sretnemo na nekom novom projektu. Zaista me je ova tuzlanska mladež učinila dvadeset godina mlađim i vratila mi vjeru da je teatar ipak najvažnija stvar u našim životima. Bar nas koji ovu umjetnost osjeć amo svojim srcem i živimo svojim besanim sanjarenjima i strepnjama.

Srijeda, 21. februar
Džaba ti veza
Iz Tuzle me zovu svaki dan moji glumci, ushićeno govore o redovima pred pozorištem nakon toliko godina, o sjajno primljenim reprizama i zajedničkoj radosti svih protagonista i zaposlenih u Narodnom pozorištu Tuzla. Najtraženiji ljudi u ovom času u cijelom Tuzlanskom kantonu su zaposleni u marketing službi. Džaba ti veza kod doktora Kabila ili načelnika Jasmina Imamovića, ako nemaš vezu da dobiješ kartu više za „Hanku“. Bio bih licemjeran, ako ne bih rekao da mi ovo sve godi, iako je, manje-više, sa svim mojim predstavama predstavama slična situacija, bez obzira jesu li komedije, melodrame, drame, opere ili tragedije.

Petak, 23. februar
Isto sunce
Probudilo me mostarsko sunce. Pogotovo sam sretan da je danas ovo isto sunce obasjalo i istočnu i zapadnu obalu Neretve, Banju Luku, Široki Brijeg, Tuzlu, Jajce, Trebinje... I velika je moja sreća što su barem u jednom trenutku svi Bosanci i Hercegovci imali istu emociju i istu toplinu sunca.

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice