TUZLARIJE - KULTURA

04.03.2007.
Umjetnička kocka na putu oko svijeta
Prvi stop u Tuzli


Umjetnička kocka na putu oko svijeta pravi prvi stop u Tuzli, obavještavaju iz Goethe instituta u BiH. Riječ je o predstavi koja je nastala u okviru sedmodnevne umjetničke radionice Theatron s njemačkim umjetnikom Wasom Marjanov i studentima Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Predstavu, koja će biti izvedena 5. marta, u 19 sati na tuzlanskoj Akademiji, osmislili su docenti i asistenti Akademije: Baisa Baki, Sanela Babić, Damir Altumbabić i Dragan Pirić.

Pozornica (grčki Theatron) već duže vrijeme igra značajnu ulogu u Marjanovom umjetničkom radu i mišljenju. Tako 1989. godine on pravi putujući teatar Barbecue, koji podsjeća na pozorište iz kofera. Nakon toga stvara niz vrlo inspirativnih skulpturnih radova, koji se metaforički odnose na pozorište i teatar.

U 2003. godini Marjanov pravi posljednju aluziju teatarskog toposa: seriju od 20 malih teatarskih kutija, pričvršćenih na zidovima, unutar kojih se ostvaruje bogat unutrašnji život, a koji gledalac pomoću fotografije i akustike otkriva.

Theatron je skulptura kroz koju se može proći, pokretna pozornica - mjesto za otkrivanje i izučavanje umjetnosti. Njegovi akteri mogu biti plesači, pjesnici ili muzičari, koji pomoću svoga rada stvaraju nove umjetničke i prezentacione forme.

Theatron je do sada gostovao u Krakovu i Sofiji, a Kocka uskoro putuje za Barselonu, Ljubljanu, Hamburg i Osaku.

(Oslobođenje)

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice