TUZLARIJE - KULTURA

10.03.2007.
Prva bh. promocija ˝Putokaza˝


U petak je, u Centru za kulturu Odžak, u okviru manifestacije "Musini dani 2007", posvećene pjesniku Musi Ćazimu Ćatiću, održana prva bh. promocija književnohistorijske monografije "Putokaz", u kojoj su priređivači Muhidin Džanko i Esed Karić objedinili 13 brojeva časopisa "Putokaz". Časopis je izlazio u Zagrebu od veljače 1937. do studenog 1938., a uređivao ga je Hasan Kikić sa grupom proleterski orijentiranih bošnjačkih književnika. Monografiju je izdala Biblioteka "Alija Isaković" iz Gradačca, a u povodu 70. godišnjice od prvog broja "Putokaza" i 65. godišnjice pogibije Hasana Kikića.



O značaju izdavanja ove knjige je pored domaćina Zijada Terzića i jednog od priređivača i direktora gradačačke Biblioteke Eseda Karića, govorio književnik i publicista Fatmir Alispahić, koji je istakao da je Kikićev "Putokaz" ostao neistražen, a time i neupotrebljiv za bosansku društvenu i političku praksu, što je argumentirao činjenicom da se kompletni brojevi ovog časopisa nisu mogli pronaći ni u jednoj bh. biblioteci, već tek u Zagrebu. Izdavanjem ove monografije, rekao je Alispahić, naša će javnost imati priliku da se upozna sa najhrabrijim periodom bošnjačke političke misli.

- Zastrašujuća je spoznaja da današnje vrijeme u Bosni i Hercegovini možete tačnije tumačiti iz tekstova koji su objavljivani u zagrebačkom "Putokazu" prije 70 godina, nego iz tekstova koji se trenutno pojavljuju u bh. periodici. Autori iz "Putokaza", među kojima su Skender Kulenović, Safet Krupić, Rizo Ramić, Hamid Dizdar i drugi, pišu o dvojnom moralu i potkupljivosti bošnjačke inteligencije, o ekonomskoj nepismenosti naroda, o kašnjenju Bošnjaka za susjedima, o socijalnim patnjama naroda, o bošnjačkoj omladini za koju tvrde da je prepuštena sama sebi... U desetinama tekstova oni daju detaljnu ekspertizu ovih naših problema, a ta transvremenska dimenzija ovu knjigu čini nevjerovatnim čitalačkim izazovom – rekao je Fatmir Alispahić.

On je citirao izvode iz više tekstova kojima je dokazivao tezu o transvremenskoj dimenziji "Putokaza". Citirao je, između ostalog, Safeta Krupića, koji je pisao: "Vodsto političko i prosvjetno te naše sredine ostajalo je uvijek nepovezano sa tom sredinom i više je trgovalo njom nego što je bilo izraz njenih nastojanja".

Alispahić je istakao paradoks da je intelektualno najodvažniji bošnjački časopis izlazio u Zagrebu, a ne u Sarajevu, te je povukao paralelu sa današnjim vremenom u kome više bošnjačkih listova izlazi u dijaspori, nego u domovini.

Promocija putokaza održat će se narednih mjeseci u više bh. gradova, kao i u Zagrebu, a centralna promocija, najvjerovatnije sa okruglim stolom posvećenim fenomenu "Putokaza", održat će se u okviru "Gradačačkih književnih susreta".

Manifestacija "Musini dani 2007", koja je počela u četvrtak, izložbom fotografija o Musi Ćazimu Ćatiću, koji je prije 129 godina rođen u Odžaku, nastavlja se nizom programa, kao što su dodjeljivanje nagrada za najbolju priču ili pjesmu, izvedba muzičko-scenskog komada "Musin sevdah", koncertom orkestra harmonika, šahovskim turnirom, te predstavom "Prokleta avlija" u izvedbi Zeničkog pozorišta.

Za iduću godinu, kada se obilježava 130. godišnjica rođenja velikog pjesnika, planira se uključivanje više kulturnih centara, kao što su Tešanj i Mostar, u realizaciju ove manifestacije koja se održava po četvrti put.

Osmrtnicama ba smrtovnice