TUZLARIJE - KULTURA

14.03.2007.
Repertoar Kina ˝Art˝ do 20.03.2007.


U periodu od 15.03. pa do 20.03., u terminu od 20:30 na repertoaru je film TEKSAŠKI MASAKR MOTORNOM PILOM, dok je u terminu od 18:00 HAPPY FEET - Ples malog pingvina koji je takođe na repertoaru i u okviru dječijeg vikend programa u 11:00 i 14:00.

"Teksaški masakr motornom pilom" je remake kultnog originala iz 1974. inspiriranog istinitim događajem. Policijska patrola poslana je do udaljene farme, bivšeg radnika lokalne klaonice. Ono što su pronašli prestravilo je javnost - ostatke 33 priklane žrtve. Bilo je to jedno od najgnjusnijih serijskih ubistava svih vremena. Režiser filma Marcus Nispel je po filmskim kitičarima napravio dobar posao ostavši dosta vjeran originalu. To je u osnovi visokobuđetni horor film potjere, pun uznemirujućih i brutalnih prizora koji zaustavljaju dah. Produkcijske strane projekta Original je svojedobno bio novost i izazvao je boom u žanru tzv. slasher-horora i kao takav inspiracija tvorcima mnogih veoma uspješnih filmova tog žanra.

HAPPY FEET - Ples malog pingvina
Nedavna 79. dodjela Oscara, nagrada američke, losanđelske, Akademije za film, umjetnost i nauku je dodjelila Oskara za najbolji dugometražni animirani film 2006. godine filmu "Heepy feet - Ples malog pingvina" kojem je to najbolja reklama za njegovu distribuciju po BIH koja kreće od večeras u našem kinu. George Miller (‘Pobješnjeli Max’, ‘Vještice iz Eastwicka’) ovaj se put kao redatelj, producent i koscenarist dotakao pingvina. Ideja za crtić se rodila puno prije velikog uspjeha filma Carsko putovanje, nakon što je Miller odgledao nekoliko dokumentaraca o životu na Antarktici i otkrio da pingvini žive neobičnim životom. Kako bi simpatične životinje prikazao što realističnije, latio se i skupocjenih metoda fotorealistične animacije. Glavni junak ovog filma je Mumble zdepasti pingvin koji za razliku od svijih sunarodnjaka je antitalenat za pjevanje ali zato izuzetno dobro pleše tj. stepa. Svoje glasove junacima filma su pozajmili: Elijah Wood, Nicole Kidman, Hugh Jackman, Brittany Murphy, Hugo Weaving i Robin Williams.

Osmrtnicama ba smrtovnice