TUZLARIJE - KULTURA

29.03.2007.
Omaž Meši Selimoviću i Maku Dizdaru
Godine gordog, ponosnog odrastanja


“Godine koje su prošle od dana kada je nastao roman Derviš i smrt Meše Selimovića i zbirka Kameni spavač Maka Dizdara su godine našeg gordog, ponosnog odrastanja uz i pod paskom literarnog zračenja ovih briljantnih djela bosanskohercegovačke književnosti, ovih alem-kamenova od kojih počinje suverena dominacija bh. književnih stvaralaca u regionalnim i širim okvirima evropske i svjetske književne zbilje”, kazao je jučer na konferenciji za novinare u sarajevskom Domu pisaca predsjednik Društva pisaca BiH Gradimir Gojer.

Gojer je najavio svečanost na kojoj će se obilježiti četrdesetogodišnjica izlaska ovih seminalnih ostvarenja naše moderne literature:

“Činjenica je da su i Mak Dizdar u poeziji i Meša Selimović u prozi postali svojevrsne vertikale u promišljanju ovih književnih rodova; da su naši književni stvaraoci čija su djela nastajala poslije ovih temeljnih djela bh. književnosti, odatle kretali u avanture novih stvaralačkih traganja suvremenim literarnim prostorom. Prigodno podsjećanje na ova kapitalna djela je, stoga, ne samo trenutak suočenja i samjeravanja snaga unutar nas samih, nego i svojevrsno mjesto dodira naše intelektualne odvažnosti i odgovornosti prema svemu onome što nas kao ljude određuje u ovom prostoru bosanskohercegovačkom i u ovom vremenu na raskrižju dvaju stoljeća.”

Večeras u 18 sati, u Domu pisaca će o ovoj temi govoriti profesori književnosti Zilhad Ključanin i Vedad Spahić, kao i Gradimir Gojer, koji naglašava kako Društvo pisaca BiH ovim obnavlja dobru praksu neke vrste književne tribine, na kojoj se, između ostalog, ne razgovara samo o našim suvremenicima i njihovim ostvarenjima, nego i o našim prethodnicima, dakle, onim ljudima koji su udarili temelje savremene bh. literature.

(E.PEKMEZ - Oslobođenje)

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice