TUZLARIJE - KULTURA

28.03.2007.
Repertoar Kina ˝Art˝ od 29.03. do 04.04.2007.


Na repertoaru kina ART u terminima od 18:00 i 20:30 je film KRVAVI DIJAMANT, a u okviru dječijeg vikend programa u 11:00 i 14:00 na repertoaru je animirani film MRAVATOR.

"Krvavi dijamant" pokazuje kako su se pobunjenici u Sierra Leoneu oslanjali na ilegalnu trgovinu dijamantima kako bi finansirali svoj rat i kako je taj sukob uzrokovao brojne žrtve i raselio milione ljudi. Redatelj Edward Zwick je glavni krivac za nastajanje ovog filma koji je jednim svojim dijelom drama, drugim pustolovina, ali djelimično i akcija. Glumačku ekipu prije svih ostalih čine: Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou i Jennifer Connelly.

Porodični čovjek i lokalni ribar živi jednostavan život u svom selu sve dok pobunjenici ne uđu u selo i naprave pravi masakr. Biva zarobljen i razdvojen od svoje porodice. Supruga i kćerka mu odlaze u izbjeglištvo dok mu sina regrutuju u odred djece-vojnika. U rudniku gdje prinudno radi pronalazi veliki vrijedni dijamant koji uspije sakriti i zakopati u zemlju. Poslije žestokog okršaja pobunjenika i vladinih snaga biva zarobljen. Po izlasku iz zatvora upoznaje bivšeg plaćenika koji zarađuje krjumčarenjem dijamantima i oružjem. Izlaz iz njihovih problema je pronalazak sakrivenog dijamanta i ribar biva prisiljen da se udruži sa krijumčarem dijamanata. U njihovoj avanturi im se pridružuje i američka novinarka koja je u potrazi za istinom i velikom pričom.

"Mravator" je kombinacija najmodernije računarske animacije i poučne priče za djecu svih uzrasta. Lucas je dječak koji svoje frustracije riješava tako što uništava mravinake u dvorištu. Pomoću jedne kapi čarobnog napitka dječak se smanjuje na veličinu mrava i kao takav od strane mrava biva osuđen da živi mravlji život i uči njihove običaje kako bi zaradio slobodu. Dječak uči vrijednu lekciju o prijateljstvu, suosjećanju, timskom radu i odanosti.

Priredio(la): S.M. - V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice