TUZLARIJE - KULTURA

24.03.2007.
˝Leb i sol˝ u Tuzli
Legendarni Makedonci pokazali zašto su legendarni


Nekada se govorilo "kad ideš kroz Makedoniju ne pjevaj, ne igraj i ne sviraj, osramotićeš se". Sinoć u Mejdanu legendarna četvorka je to i dokazala. Istina, oni ne igraju, malo pjevaju, ali ono što ti Makedonci rade sa svojim instrumentima zaustavlja dah. Žao nam je što ne možemo reći da je Mejdan bio ispunjen do posljednjeg mjesta jer su to Vlatko Stefanovski i njegovi prijatelji zaslužili ali je ugođaj u dvorani bio takav da vjerujemo da imamo pravo da kažemo da je sinoć u Mejdanu bilo lijepo i muzičarima i njihovoj publici.



Koncertom u Tuzli "Leb i sol" su završili veliku turneju koju su započeli još u julu prošle godine, organiziranu u povodu 30 godina od svog osnivanja i deset od prestanka djelovanja. Koncertni put vodio ih je od Bitole i Ohrida, preko Novog Sada i Beograda, Banja Luke, Splita, Zagreba i Rijeke, Skoplja, Ljubljane i na kraju Mostara i Sarajeva do Tuzle i Mejdana.



Kao što se i očekivalo koncert je otvoren genijalnom "Aber dojde donke" nakon koje su se nizale "Devetka", "Kokoška", "Nisam tvoj", "Akupunktura" i tako redom do "Raspukala Šar planina" i "Skopja".



Solo dionice su izazvale oduševljenje Tuzlaka jer ti muzičari s pravom nose epitet virtouza. Debeljuškasti i simpatični Kokan Dimuševski je s lakoćom pokazao zašto je majstor klavijatura. Garabet Tavitijan se predstavio kao čarobnjak sa bubnjevima pokazavši kako taj instrument u rukama (i nogama) virtouza postaje orkestar sam za sebe. Basista Bodan Arsovski je sa svojim basom priredio, što neko reče, čudo neviđeno. A Vlatko Stefanovski? Čovjek izaziva strahopoštovanje i bolje je da prepišemo ono što su drugi rekli ... Majstor s lakoćom ispucava dionicu za dionicom, kad gledaš kako taj čovjek svira gitaru pomisliš naivno “gle, kako je to zapravo lako” no to je samo varka. Vlatko Stefanovski je sigurno jedan od najvećih gitarista i to u svjetskim razmjerima što se i sinoć moglo vidjeti u svakom trenutku koncerta.



Koncert je završen nakon više od dva sata čiste svirke i dva bisa. Malo ko u dvorani je mogao ostati ravnodušan na simbolično opraštanje od turneje i zajedničkog sviranja pojedinačnim odlaganjem instrumenata i izlaskom sa pozornice uz postepeno gašenje reflektora. Prvo je svoju gitaru ostavio Vlatko, zatim je i Arsovski spustio svoj bas na pod, za njim je u polumraku odšetao i klavijaturista Dimuševski i na kraju su u mraku utihnuli i Tavitijanovi bubnjevi. Tako je "Leb i sol" simbolično ugašen ali samo simbolično. Ostala je njihova muzika na pločama i CD-ima .... i u srcima i ušima ljudi koji ih vole.

P.S.

Tuzlanski koncert nije bio posljednji na turneji. "Leb i Sol" večeras sviraju u Sarajevu.

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice