TUZLARIJE - KULTURA

Februar 2004.
Narodno pozorište obilježava 55 godina postojanja
“Karabeg” za rodjendan

Narodno pozorište

Narodno pozorište u 2004. obilježava vrijedan jubilej - 55 godina od osnivanja.
Program obilježavanja ove značajne godišnjice, u okviru kojeg će biti održano nekoliko premijera, gostovanja i izložbi, počinje 25. marta. Tada će se tuzlanskoj pozorišnoj publici predstaviti ansambl teatra Gavela iz Zagreba sa predstavom ˝Latinovicz˝.
Nakon toga ljubiteljima pozorišne umjetnosti predstavit će se i Atelje 212 iz Beograda sa predstavom ˝Čudo u Šarganu˝, a na Svjetski dan pozorišta, 27. marta, Tuzlacima će se predstaviti i ansambl NP Sarajevo sa ˝Ptičicama˝.

Povodom jubileja 55 godina NP Tuzla i Svjetskog dana teatra upućen je poziv Klifordu Bondu, američkom ambasadoru u BiH da se obrati kulturnoj javnosti Bosne i Hercegovine sa tuzlanske scene. Na sam dan jubileja Tuzlanskog pozorišta, 30. marta bit će održana premijera predstave ˝Karabeg˝, Nedžada Ibrišimovića, u režiji Gradimira Gojera. Glavna uloga povjerena je bardu pozorišta Muharemu Osmiću. U predstavi, osim Osmića, igra glumački ansambl Tuzlanskog pozorišta.

Također, povodom obilježavanja jubileja, na početku manifestacije, bit će otvorena izložba ˝Dramski BH pisci na tuzlanskoj sceni˝, prof. Srđana Vukadinovica, a na dan premijere ˝Karabega˝, Tuzlaci će moći pogledati i izložbu slika Nedžada Ibrišimovića.

“Nadam se da ćemo za jubilej 55 godina Pozorišta objaviti da su već prikupljena sredstva za rekonstrukciju zgrade. Ovo je jedna od tri najstarije zgrade u užem dijelu grada i trebalo bi je sačuvati”, kazao nam je Milenko Iliktarević, v.d. direktora Narodnog pozorišta Tuzla. A. D. S. (Oslobodjenje)

Priredio(la): admin                


Osmrtnicama ba smrtovnice