TUZLARIJE - KULTURA

26.03.2007.
Akademija dramskih umjetnosti Tuzla
Scena je svugdje oko nas



Vježbe govora, prva godina
Iako je dosta mlađa u odnosu na druge akademije u BiH, Akademija dramskih umjetnosti u Tuzli polako gradi put po kojem će u bližoj budućnosti biti prepoznatljiva. Pored odsjeka pozorišne kritike koji će, nadaju se, uskoro biti otvoren, odsjek produkcija, zbog toga što ga nema nijedna druga akademija u BiH, ponos je ADU Tuzla.

- Pošto su iz Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu izašli fenomenalni reditelji, nema potrebe za još jednim odsjekom režije u našoj državi, kaže prodekan za nastavu ADU Tuzla dr. sc. Srđan Vukadinović, ali i priznaje da sredstva i stručni kadar koje takav odsjek zahtijeva nije moguće obezbijediti u Tuzli. Samo jedan školski film košta minimalno deset hiljada maraka, pa je danas, dodaje, iluzorno uopće razmišljati o tome.

Ne bojimo se za posao

- Svi imamo namjeru posvetiti se ličnim projektima, a s kolegama producentima došli smo na ideju osnivanja pozorišnih trupa. Iako je Pozorište mladih neophodno gradu koji ima ovoliko stanovnika, ne bojimo se za posao. Ja sam uvjeren da će ga uvijek biti, rekao nam je Mujkanović.

Svako od studenata, kaže studentica četvrte godine i jedna od najvećih nada ADU Tuzla, Jasminka Pašić, ima svoj prostor jer se u klase prima optimalan broj studenata. Na akademiji provode dane, od jutra do mraka i, kako je rekla Jasminka, ne znaju za praznike:

- Svi smo tu iz ljubavi i nije nam teško, naročito zbog toga što je svaki dan na akademiji kvalitetno ispunjen. Ako je potrebno provesti ovdje 24 sata, mi smo tu.
Zoran Pavljašević treća je godina na odsjeku produkcija i zadovoljan je radom profesora:

- Mnogi nas smatraju ’pokusnim kunićima’ jer smo prva generacija koja je upisala produkciju. Međutim, ja sam zadovoljan i radom profesora, a i nastavnim programom. Do sada je sve funkcionisalo uspješno, prema unaprijed određenim rokovima.

Na ADU Tuzla ove godine će diplomirati šesta generacija glumaca, a prva generacija producenata diplomiraće naredne godine. Bolonjski proces na akademijama najlakše je primjenjiv, jer se u jednu klasu prima prosječno sedam studenata. Jedino što na tuzlanskoj Akademiji ne odgovara u potpunosti standardima koje pred univerzitete postavlja Bolonjski proces, je nedostatak obrazovanog stručnog kadra. Iako se i u tom segmentu čelni ljudi ADU Tuzla trude, pa najboljim studentima plaćaju školarinu za dalje specijalizacije i doktorate, studentima četvrte godine, kako su rekli, nije bitno obrazovanje profesora, nego njihovo glumačko iskustvo.

- Važnije je glumačko iskustvo profesora, nego teorijsko znanje. Tome nas svakako uče, ali ako je profesor i iskusan glumac predavanja su efikasnija, kaže Šaban Mujkanović, student četvrte godine. Nedavno je na mjesto šefa klase za prvu godinu primljena glumica Selma Alispahić, a tu su i Miralem Zubčević, Vlado Kerošević...


Studenti četvrte godine ispred ADU Tuzla
Svojevrsna eksperimentalna laboratorija ADU, Teatar Kabare, omogućava studentima da “osjete” pozorišne daske i da pred publikom primijene svoja teoretska znanja. Pored vježbaonica na akademiji, te predstave početna su im iskustva i na sceni Teatra Kabare uče prve korake.

- Scena je svugdje oko nas, kažu studenti četvrte godine u klasi Zlatka Svibena: Hazim Mujčinović, Šaban Mujkanović i Ivana Perkunić. Oni svoju budućnost ne smatraju neizvjesnom, jer će ju, kako su rekli, uzeti u svoje ruke:

- Vrijeme je da se nove generacije publike uvedu u pozorište. Repertoar Narodnog pozorišta ne odgovara uvijek svim generacijama. A većina studenata ima potrebu za zadovoljavanje ukusa, upravo te, drugačije, mlađe publike. Savremeni tekstovi su ono što zaokuplja našu pažnju, ali ih nažalost, nemamo gdje igrati, kaže Ivana.

(Tekst i foto: Amila ČITAKOVIĆ - Oslobođenje>


Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice