TUZLARIJE - KULTURA

12.04.2007.
Maksim Mrvica nastupa u Brčkom, Tuzli i Sarajevu


Popularni hrvatski pijanista Maksim Mrvica najavio je trodnevnu turneju u BiH koja će od 16. do 19. maja obuhvatiti nastupe u Brčkom, Tuzli i Sarajevu.

Mrvica je dosad dva puta nastupao u Bosni i Hercegovini. Prvi put je svirao u Domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru u okviru "Dana Matice hrvatske", gdje ga je slušalo više od 5.000 Mostaraca, a ovacije je pobrao i na odličnom koncertu na otvaranju "Zetra festivala" 2006. godine u Sarajevu.

Mrvica je postao svjetski poznat umjetnik svirajući jednu vrstu mješavine klasike i elektronske muzike, zahvaljujući čemu je širom svijeta prodao više od milion primjeraka svojih albuma. Još kao student klasične muzike Mrvica je osvajao brojne nagrade na domaćim i inostranim takmičenjima, ali sve to nije bilo dovoljno da živi od "klasičnog" sviranja klavira.

Uz pomoć hrvatskog kompozitora Tončija Huljića prije šest godina Mrvica je počeo sarađivati s Melom Bušom iz Londona koji ga je "učinio" svjetskom zvijezdom.

Mrvica je rođen 3. maja 1975. godine u Šibeniku gdje je završio osnovnu i srednju muzičku školu "Ivan Lukačić". Za dalje školovanje opredjeljuje se za Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi profesora Vladimira Krpana, da bi 1998. godine na usavršavanje otišao na Konzervatorijum "Liszt Ferenz" u Budimpešti i Konzervatorijum "Alexander Skrjabin" u Parizu.

U 2000. godini doškolovava se u "École National des Musique" u Parizu. Iste godine snima svoj prvi album "Geste", a dvije godine kasnije u Londonu potpisuje ugovor sa "EMI Classicsom" i pod njihovim logom 2003. godine objavljuje album "The Piano Player".

Dok mu popularnost raste i dok srazmjerno tome na nastupima dokazuje svoj talenat i univerzalnost pristupa muzici i izvođenju, Mrvica 2004. i 2006. godine objavljuje albume "Variations I & II" i "Electrik" zahvaljujući kojima potvrđuje status svjetske zvijezde.(Nezavisne)

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice