TUZLARIJE - KULTURA

17.04.2007.
Večeras premijera
Bosanski kralj
BKC - Tuzla 20 sati



Večeras u 20 sati, u Bosanskom kulturnom centru, Tuzlaci imaju priliku da vide premijerno izvođenje predstave „Bosanski kralj“ Miroslava Jančića u režiji Adisa Bakrača.

Dva mjeseca su trajale pripreme za predstavu "Bosanski kralj". Autentične kostime sa srednjovjekovnog bosanskog dvora, autorice Amne Kunovac-Zekić imate priliku da pogledate i prije premijere zahvaljujući Arminu Šabiću koji nam je poslao fotografije sa posljednje generalne probe.








Bosanski kralj je dramsko djelo koje je imalo svoju praizvedbu još davne 1967. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo a posljednji put je igran 1986. u Narodnom pozorištu Tuzla.

Nakon 40 godina, ovo djelo je još aktuelno a naročito je živa njegova tematika, jer je vrijeme kraljevanja Tvrtka I Kotromanića uistinu značajan period u historijskom trajanju Bosne i Hercegovine.

Glavnu ulogu kralja Tvrtka tumači bard bh. glumišta Muharem Osmić, Hrvoja Vukčića igra Mirsad Tuka, Stjepana Dabišu doajen glumišta Vlado Jokanović, dok je uloga Jelice, Tvrtkove konkubine, pripala mladoj Jasmini Čelebić. Sarajevski glumac Rade Čolović igra lik vojvode Vlatka Vukovića, a nekadašnji tuzlanski glumac koji nam dolazi iz Šapca Mladen Ognjanović igrat će bogumilskog gosta Momira. U ansamblu su još Žan Marolt, Nermin Omić, Midhat Kušljugić, te mladi tuzlanski glumci Irfan Kasumović, Damir Mahmutović i Šaban Mujkanović.

Scenogarafiju potpisuje Hari Ejubović, kostimografiju Amna Kunovac-Zekić, koreografiju Belma Čečo, muziku Dženan Jusufović i likovno obogaćenje predstave Peko Nikčević.

Ovaj projekat ima za cilj uspostavljanje kulturne suradnje sa gradovima širom Bosne i Hercegovine kao i čitave balkanske regije, kaže se u informaciji koju smo dobili od producenta - Teatra Arena.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice