TUZLARIJE - KULTURA

17.04.2007.
Banja Luka - Međunarodni festival tamburaškog orkestra
Tuzlaci nagrađeni burnim ovacijama


Međunarodni festival tamburaškog orkestra „Veče uz tamburu“, koji već šestu godinu zaredom organizira Gradski tamburaški orkestar Banje Luke, održan je proteklog vikenda. Prve večeri nastupili su domaćini, te tamburaški orkestar „Sloboda“ iz Tuzle i GTO „Branko Radičević“ iz Rume, a u nedjelju publika je uživala u izvedbi „Brač Riharda Gelnera“ iz Studenke, orkestra „Ferdo Livadić“ iz Osijeka i subotičkog tamburaškog orkestra.

Iako festival nije takmičarskog karaktera, orkestre je opisno ocjenjivao stručni žiri u sastavu prof. Milorad Kenjalović, dekan Umjetničke akademije u Banjoj Luci, Budimir Stojanović, profesor u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ u Pančevu, i Enisa Hajdarević, muzički urednik Radija BH1.

- Mi nismo eksplicitno ocjenjivali učesnike kao vrlo uspješne i manje uspješne, jer je ovog puta definitivno pobijedila tamburaška muzika. Subotica je imala najmasovniji orkestar i najzahtjevnije numere. Tuzla je imala najmanje izvođača, ali su izveli zadivljujući program, za koji su i nagrađeni burnim ovacijama. Svi takmičari bili su izvanredni - kazao je Milorad Kenjalović.

V. S.(Avaz)

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice