TUZLARIJE - KULTURA

16.04.2007.
Treći međunarodni susreti bibliotekara
Terra Incognita - Umjetnost bibliotekarstva


Treći međunarodni susreti bibliotekara slavista pod nazivom Terra Incognita-Umjetnost bibliotekarstva, bit će održani u periodu od 19-23. aprila. Nakon otvaranja i otpočinjanja rada u Sarajevu, Susreti će biti nastavljeni u Tuzli. U ovim danima Tuzla će ugostiti više od stotinu predstavnika najznačajnijih svjetskih univerziteta, biblioteka i organizacija koje se bave klasičnim i Internet bibliotekarstvom. Gostima će biti obezbijeđena posjeta najznačajnijim historijskim mjestima i kulturnim institucijama u Tuzli, te posjeta Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici. Organizatori ovogodišnjih Susreta, koji se po prvi put organiziraju i u Tuzli, su Centralna i Istočna evropska on-line biblioteka, IKD University press Sarajevo i Narodna i univerzitetska biblioteka Derviš Sušić Tuzla.

Glavni cilj susreta bibliotekara je da se učesnici detaljnije upoznaju sa tekućom izdavačkom produkcijom izdavača iz BiH i Regiona, te da se na taj način poveća plasman naslova iz BiH u Evropi i svijetu. Pored toga, namjera je da se bibliotekarima iz Bosne i Hercegovine omogući komunikacija sa predstavnicima stranih biblioteka i upoznavanje sa novim bibliotekarskim tehnologijama.

S obzirom da se susreti ove godine, pored Sarajeva, održavaju i u Tuzli posebna pažnja će se posvetiti isticanju specifičnih vrijednosti i kulturne tradicije Tuzlanskog kantona sa posebnim akcentom na izdavaštvo, muzeologiju i nedavna ratna stradanja. Značajni sastanci bit će upriličeni sa predstavnicima vlasti, sa kojima će se razgovarati o mogućnostima unaprjeđenja bibliotekarske djelatnosti. Domaćin gostima iz cijeloga svijeta bit će gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i direktorica NUB Tuzla Enisa Žunić.

- Ovo je za Tuzlu i našu biblioteku događaj od neprocjenjive važnosti, jer će nam vodeći svjetski autoriteti iz oblasti bibliotekarstva ukazati čast svojim dolaskom, te potvrditi kvalitetu našeg predanog rada i posvećivanja knjizi i čitaocu, riječi su direktorice Žunić.

U Sarajevu će se u okviru susreta koji će se održati u Domu mladih Skenderija razgovarati na temu Digitalna budućnost-Googlova evropska digitalna biblioteka, a dolazak u Sarajevo i Tuzlu je najavio i direktor Google-a za Evropu. U Galeriji portreta u Tuzli učesnici će razmijeniti iskustva o metodama sakupljanja, zaštite, dostupnosti i digitalizaciji dokumentacije koja se odnosi na predratnu, ratnu i poslijeratnu situaciju u Regionu.

Učešće na Susretima uzet će mnogobrojni predstavnici iz BiH, Evrope, SAD-a i susjednih zemalja

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice