TUZLARIJE - KULTURA

16.04.2007.
Otpočele pripreme za održavanje Sedmih međunarodnih književnih susreta Cum grano salis 2007
Oformljen žiri i imenovani selektori


U Tuzli će od 6-9. septembra 2007. godine biti održani Sedmi međunarodni književni susreti Cum grano salis, koji će ugostiti književnike sa govornog područja Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. U nizu sadržaja, među kojima je predviđeno održavanje okruglih stolova, večeri poezije, promocija knjiga i izdavača, te igranje pozorišnih predstava, bit će izabran i najbolji roman iz 2006. godine, za koji će njegovom autoru biti dodijeljena književna nagrada Meša Selimović.

Ovo je nakon prve održane sjednice saopćio predsjednik Organizacionog odbora Susreta Franjo Kovačević, kazavši da su pripreme za održavanje Susreta uveliko počele:

-Oformljen je Žiri za dodjelu nagrade Meša Selimović, u koji ove godine ulaze: Semezdin Mehmedinović, Mile Stojić, Muhamed Dželilović, Renate Lachmann i Maciej Falski. Također, odabrani su selektori za izbor romana koji će ući u užu konkurenciju. Alma Denić je selektor za govorno područje Bosne i Hercegovine. Selektor iz Srbije je Gojko Tešić, iz Hrvatske Jagna Pogačnik, dok je selektor za govorno područje Crne Gore Ognjen Spahić, kazao je Kovačević.

Nominirani romani već bi do kraja mjeseca aprila trebali biti poznati, a kako je rečeno na sjednici Organizacionog odbora, selektori su imali pune ruke posla, jer se u prošloj godini pojavio veliki broj kvalitetnih romana. Ova činjenica bi trebala biti garant da će ovogodišnji književni susreti biti mnogo zanimljiviji i kvalitetniji nego prethodnih godina, te da će Tuzla zadržati primat centra romana na Balkanu.

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice