TUZLARIJE - KULTURA

22.04.2007.
Drugi dan rada Trećih međunarodnih susreta bibliotekara slavista u Tuzli
Bosanskohercegovačka knjiga je kvalitetan proizvod

Za sve učesnike Trećih međunarodnih susreta bibliotekara slavista jutros je, u Galeriji Portreta Tuzla, održana diskusija na kojoj su imali priliku da iznesu svoja zaključna razmatranja i utiske ostvarene na Susretima.
Razmatrani su problemi sa kojima se susreću bibliotekari sa područja BiH i Regiona, kao što su nedovoljna finansijska sredstva za podršku razvoja bibliotekarstva. Istaknuto je da, bez obezbjeđenih osnovnih uslova za rad, ni jedna biblioteka ne može ponuditi potpunu uslugu svojim korisnicima. Nedostatak literature i kompjutera problemi su sa kojima se susreće skoro svaka biblioteka u našoj zemlji.
- Susreti bibliotekara slavista su itekako korisni, jer mi moramo navesti vlasti u ovoj zemlji da se zapitaju šta je sa bibliotekama koje još uvijek nemaju kompjutere ili dovoljan broj knjiga. Ovo je prilika da od naših kolega bibliotekara iz Evrope i svijeta dobijemo nova saznanja i tako pristupimo rješavanju naših problema u bibliotekarstvu. Ako želimo da budemo bliže Evropskoj Uniji moramo postaviti problem BH bibliotekarstva na pravi nivo i pristupiti rješavanju istog, rekla je Enisa Žunić, direktorica NUB Derviš Sušić Tuzla.
Predstavnici svjetskih univerziteta i biblioteka potvrdili su da bibliotekari ne mogu usmjeriti pažnju na potrebe svojih korisnika, ako nisu zadovoljeni osnovni uslovi za rad i razvoj. Nova tehnologija koja podrazumijeva digitalizaciju biblioteka prihvaćena je od strane svih evropskih i svjetskih zemalja i u tom pravcu mora ići i BiH.
- Održavanje Susreta bibliotekara u Tuzli veliki je korak naprijed, istakao je predsjednik Organizacionog odbora Susreta, prof. dr. Robert Donia. -To je idealna prilika da se uspostavi veza i komunikacija sa predstavnicima svjetskih biblioteka, te da se na taj način plasira i bosansko-hercegovačka knjiga koja je, zaista, kvalitetan proizvod.

Prof.dr.Robert Donia

Nakon uspješne diskusije, učesnici Susreta uputili su se na jednodnevni izlet u Srebrenicu gdje će imati priliku da posjete Memorijalni centar Potočari.


Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice