TUZLARIJE - KULTURA

21.04.2007.
Knjiga je edukativni i kulturni most između naroda
Otvoreni Treći međunarodni susreti bibliotekara slavista u Tuzli
U Tuzlu su danas, povodom održavanja Trećih međunarodnih susreta bibliotekara slavista pod nazovom Terra Incognita-Umjetnost bibliotekarstva, doputovali predstavnici najvećih svjetskih univerziteta i biblioteka.

Edukativni program, u vidu predavanja o aktuelnim temama iz oblasti bibliotekarstva, održan je u prostorijama tuzlanske Galerije Portreta. Učesnicima je dobrodošlicu poželjela direktorica NUB u Tuzli, Enisa Žunić, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i ministrica Obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Mirzeta Hadžić-Suljkić.


- Imam izuzetnu čast da Vam svima poželim dobrodošlicu u naš grad. Vaš dolazak i prisustvo u BiH i Tuzli, predstavlja veliko zadovoljstvo, ne samo za bibliotekare, izdavače i sve one koji se bave knjigom, nego i za građane Tuzle i Tuzlanskog kantona. Naravno, i za građane BiH. Knjiga predstavlja ne samo edukativni, nego i kulturni most među narodima. Vaše prisustvo to i potvrđuje, rekla je direktorica NUB Derviš Sušić, Tuzla Enisa Žunić.



Učesnici Susreta imali su priliku čuti izlaganja Sinana Alića-predsjednika Fondacije za istinu, pravdu i pomirenje Tuzla, Milana Grbe-predstavnika Britanske biblioteke i Maria Hilberta-predstavnika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Njihova izlaganja bila su na temu sakupljanje i čuvanje dokumenata iz rata, 1990-1999.
Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović večeras će za goste upriličiti prijem u Nacionalnom restoranu Hotela Tuzla. On je izrazio posebno zadovoljstvo zbog održavanja ovih Susreta u Tuzli, te istakao:
- Nadam se da ovi Susreti, kada se otvore, više se nikada neće zatvoriti. Balkan još uvijek ima loš imidž u svijetu, a ukoliko budemo pokazali poštovanje naši ambasadori slavisti pomoći će nam da promijenimo tu sliku.




Narodna Univerzitetska biblioteka Derviš Sušić Tuzla i Organizacioni odbor Susreta potrudili su se da, kao dobri domaćini, svojim gostima organizuju kvalitetan zabavni i edukativni program.
Po dolasku, gosti su prvo posjetili NUB Derviš Sušić Tuzla, gdje su imali priliku vidjeti sve odjele biblioteke (Zavičajnu biblioteku, Dječju i Univerzitetsku, te Njemački, Austrijski, Francuski, Turski i Američki kutak) i literaturu koju nudi svojim čitaocima. Nakon posjete biblioteci, organizovana je šetnja Tuzlom i upoznavanje sa turističkim i historijskim znamenitostima grada.


BMG Bosanska medijska grupa

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice