TUZLARIJE - KULTURA

20.04.2007.
Terra Incognita - Umjetnost bibliotekarstva
U Tuzlu stiže oko stotinu predstavnika vodećih univerziteta i biblioteka iz cijeloga svijeta


Povodom održavanja Trećih međunarodnih susreta bibliotekara slavista pod nazivom Terra Incognita-Umjetnost bibliotekarstva, u Tuzlu će sutra 21. aprila doputovati grupa od oko stotinu predstavnika vodećih univerziteta i biblioteka iz Evrope i svijeta. Gosti će prilikom boravka u Tuzli posjetiti Narodnu univerzitetsku biblioteku Derviš Sušić i Memorijalni park na Slanoj Banji.

Gradonačelnik Tuzle, gospodin Jasmin Imamović, za učesnike Susreta, upriličit će prijem uz prigodan program u Nacionalnom restoranu Hotela Tuzla.

U okviru velikog broja edukativnih radionica koje organizuje NUB Derviš Sušić u saradnji sa Organizacionim odborom Susreta, učesnici će imati priliku da prisustvuju predavanjima koja će održati Sinan Alić-predsjednik Fondacije za istinu, pravdu i pomirenje, Milan Grba-predstavnik Britanske biblioteke i Mario Hilbert-Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Gosti će, u nedjelju 22. aprila, posjetiti i Memorijalni centar Potočari u Srebrenici gdje će im biti održan svojevrsni „čas hitorije“ da bi se upoznali sa stradanjima i istinom o genocidu u Srebrenici. Po povratku u Tuzlu imat će priliku da se upoznaju sa turističkim potencijalima Tuzlanskog kantona koje će kroz svoje marketinške materijale prezentirati Turistička zajednica TK. Iste večeri će biti upriličen prijem u organizaciji Vlade Tuzlanskog kantona.

U okviru posjete Srebrenici bit će organizovan i susret sa predstavnicama Udruženja Amica-Prijateljice Srebrenica, čija je jedna od lokalnih akcija obogaćivanje bibliotečkog fonda za djecu i organizovanje Dječijeg parlamenta sa ciljem promocije aktivne participacije djece i mladih u lokalnim medijima.

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice