TUZLARIJE - KULTURA

19.04.2007.
„Bosanski kralj“ premijerno izveden u tuzlanskom BKC-u
Veliki događaj u bh. glumištu
U prepunoj sali tuzlanskog BKC-a preksinoć je premijerno izvedena dugo najavljivana predstava „Bosanski kralj“ po tekstu Miroslava Jančića, a u režiji Adisa Bakrača. Nakon dva mjeseca intenzivnih priprema, predstava je nadmašila očekivanja protagonista i publike, koja ju je na pozitivan način prihvatila i razumila.

Kompletan ansambl je na najbolji mogući način publici predstavio način i kulturu življenja na srednjovjekovnom bosanskom dvoru i posljednje dane prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Njegovu ulogu preksinoć je perfektno tumači o glumac s najviše uloga bh. historijskih ličnosti, Muharem Osmić, a ovu ulogu smatra pečatom karijere.

- Ovo mi je ujedno bila i najkompleksnija uloga u karijeri. Smatram je pečatom svih svojih historijskih uloga, a uz sjajnu ekipu predstava je vođenaka savršenstvu. Njena izuzetno aktuelna tema sigurno će biti veliki događaj ove godine u bh. glumištu, a i šire - kazao je Osmić, koji je po završetku predstave zasluženo dobio najveći aplauz od oko 800 Tuzlaka.

Iako je duboko zagazio u osmu deceniju života, veliki doprinos ovom projektu svojim iskustvom i zalaganjem dao je i doajen bh. pozorišne scene Vlado Jokanović, koji je glumio u praizvedbi predstave u Sarajevu prije 40 godina. Ovacijama i gromoglasnim desetominutnim aplauzom publika je ispratila kompletnu glumačku ekipu. Prve reprize predstave očekuju se već ovog vikenda.
Praznik pozorišta

Dok sam živ, bit ću zaljubljen u ovu predstavu. Tuzlansku premijeru doživio sam kao jednu kolektivnu sonatu i praznik pozorišta. Predstava je imala tenziju, što je veoma bitno za svaku premijeru. Oduševljen sam izvedbom Muharema Osmića, koji je preksinoć imao svoje adute, a koje je vješto skrivao na probama. Moram istaći i veliko zalaganje i talenat koje je pokazala mlada glumica Jasmina Čelebić - istakao je Vlado Jokanović.
A. Muslimović(Avaz)


Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice