TUZLARIJE - KULTURA

18.04.2007.
Koncert tradicionalne muzike Evrope
Francuska grupa Papyros´N
Večeras 20 :00 sati u Kuæi plamena mira

Papyros´N nam dolazi iz Francuske, iz Strazbura, glavnog grada Evrope.Orkestar Papyros´N je napravio mnogobrojne spektakle kako u Alzasu u Francuskoj tako i u inostranstvu.Ovaj orkestar čine muzičari koji proizlaze iz Narodnog Konzervatorija Strasburske regije i čiji je vodja Jean-Claude Chojcan, profesor gitare u Narodnom Konzervatoriju Strasburske regije koji je ujedno i dobitnik nagrade Fondation Alsace 2005.

Repertoar grupe Papyros´N sadrži tradicionalne pjesme iz cijele Evrope (kako francuske tako i irske, balkanske, istočno evropske, romske, kllezmer i druge) koje oni izvode sa mnogo entuzijazma i pozitivne energije.

Papyros´N se smatra ambasadorom jedne mlade i dinamične pokrajine Alzas, jedne Evrope, zemlje tradicija ali i razmjena i upoznavanja.
Mali francuski balovi, pjesme iz francuske regije, keltske i irske pjesme, klezmer melodije sa jazz zvukovima, balkanski ritmovi, valceri, tango... Devet muzičara grupe Papyros´N nas tjeraju na pjesmu, na putovanje.Vode nas na večeri francuske harmonike, pubove. Dublina, poljske balove, rumunske i makedonske plesove, bijele noæi St Petersburga, u jačini galskih
oluja i mirnih noæi na jezeru Balaton.

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice