TUZLARIJE - KULTURA

18.04.2007.
Maestro Maksim Mrvica u maju gostuje u tri bh. grada
„Art Zone“ iz Sarajeva i „Mel Bush Organization“ iz Velike Britanije organizatori su turneje maestra Maksima Mrvice u BiH, koja će obuhvatiti tri koncerta u maju i to 16. u Brčkom, 17. u Tuzli te 18. u Sarajevu. Nije isključeno ni održavanje Mrvicinog koncerta 19. maja u Sarajevu, što će diktirati interesovanje publike.

Solo recitali

Kako saznajemo, cijene ulaznica za koncerte za sva tri bh. grada su iste, što je i bio strogi zahtjev maestrovog menadžmenta. Koštaju 30, 40 i 60 KM. Povodom bh. koncerata, jučer je u prostorijama Bosanskog kulturnog centra, gdje će biti i održan sarajevski koncert, upriličena konferencija za novinare, kojoj je prisustvovao i Mrvica.

Specijalno je za tu priliku doputovao iz Londona u glavni grad BiH.

- Za razliku od prošle godine, kada sam u Zetri svirao sa svojim bendom i to kompozicije sa svojih crossover albuma, ove godine sastavio sam nešto drugačiji program. Sviram solo recitale. Program sam koncipirao u dva dijela, prvi su izabrane kompozicije sa mojih cross albuma, a u drugom ću svirati klasični repertoar - pojasnio je Mrvica.

Prodaja ulaznica

Koncerti u BiH dio su njegove solističke turneje koja počinje naredne sedmice i trajat će dva i po mjeseca. Nastupat će i u Hrvatskoj, Sloveniji, Japanu, Koreji i Londonu. Direktor firme „Art Zone“ Rajko Bogdanović istakao je da su ulaznice za bh. koncerte najjeftinije u regionu, duplo jeftinije nego u Hrvatskoj, Sloveniji, a o Japanu je, kaže, suvišno i govoriti. U prodaji će se naći za sedam dana. Mrvica je kratko podsjetio i na svoje prošlogodišnje gostovanje u BiH, odnosno koncert u sarajevskoj Zetri, koji je ocijenio jednim od boljih tokom turneje.

- Očekujem novo fantastično druženje sa ovdašnjom publikom - poručio je ovaj pijanista.

„Electrik“ snimao u „Abbey Road“ studiju

Posljednji, četvrti album Maksima Mrvice nosi naziv „Electrik“ i prema riječima maestra, jedan je od najdinamičnijih albuma koji odgovaraju muzici koju, inače, sluša u slobodno vrijeme. Za produkciju je bio odgovoran Džonatan Alen (Jonathan Allen), koji je s Maksimom već sarađivao na albumu „A New World“, a sav materijal snimljen je u legendarnom „Abbey Road“ studiju. Kada je samo snimanje u pitanju, definitivno je najuzbudljivija priča popratila snimku „Requiema“. Za tu je priliku „Abbey Road“ napunilo više od 170 ljudi, među kojima je bilo stotinjak članova hora i šezdesetak članova Kraljevske filharmonije. „Electrik“ snimao u „Abbey Road“ studiju

Zahtjevne pripreme

- U Londonu se trenutno pripremam za turneju, jer sam izabrao dosta zahtjevna djela te mnogo vježbam. Imam svakako namjeru snimiti i jedan klasični album, ali zbog svojih ugovora ne znam kada će to biti - kazao je Mrvica.
(Avaz)

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice