TUZLARIJE - KULTURA

Februar 2004.
PREDSTAVLJEN ROMAN JASMINA IMAMOVIĆA ˝OBOŽAVATELJ TRENA˝

Jasmin Imamović

ZAGREB, 20. februara (FENA) - Roman bosanskohercegovačkog književnika i tuzlanskog gradonačelnika Jasmina Imamovića ˝Obožavatelj trena˝ predstavljen je sinoć u zagrebačkom Kaptol centru.

Predstavljači knjige, književni kritičari Ana Lederer iz Zagreba i Enver Kazaz iz Sarajeva, ocijenili su da je to uspješan autobiografski roman u kojem su priče hronološki nanizane od ranog autorovog djetinjstva do presudnog povijesnog događaja - Titove smrti.

Imamovićev odnos prema velikoj, političkoj povijesti, i maloj, osobnoj povijesti, donio je nekoliko kvaliteta, smatra Kazaz. Povijest, koje na Balkanu uvijek ima viška, rekonstruirana je iz minimalističke perspektive i svedena na razinu susjedstva.

Na filozofskoj razini Kazaz u izričaju ˝obožavatelj trena˝ zamjećuje aluziju na sufijsku (sufizam - teorija i praksa islamske askeze i mistike) mudrost, po kojoj je u trenutku sadržan život i smrt, malo i veliko, javila je Hina.

Ana Lederer pak smatra da je ključ za razumijevanje ˝trena˝ vrijeme rađanja ljubavi glavnog junaka, koji je istodobno i tren nastanka svijeta.

Treći sloj Kazaz otkriva u nizu identitarnih simbola kojima obiluje tekst ˝Obožavatelj trena˝, koji su bili presudni u odrastanju pisca, poput partizanskih junaka stripa ˝Mirko i Slavko˝, TV serija ˝Grlom u jagode˝ i brojnih drugih. To je literatura poznata kao postmoderna laka književnost, kazao je Kazaz i protumačio da je posrijedi roman koji se može pročitati za 2, 5 sata, u toku kojih čitatelj susreće temeljne vrijednosti kulture u kojoj je nastao.

˝Obožavatelj trena˝ izišao je u nakladi ˝Meandra˝ iz Zagreba i ˝Buybooka˝ iz Sarajeva.

Imamović (1957) je rođen i odrastao u Tuzli, završio je Pravni fakultet u Sarajevu, te objavio više znanstvenih i stručnih radova iz građanskog prava.

Piše novele, romane, kratke priče, eseje, scenarije i radio drame. Romani ˝Ubijanje smrti˝ (1994) i ˝Besmrtni jeleni˝ (1996) nagrađivani su i izišli su u više izdanja. Proza mu je prevođena na engleski, poljski, njemački i francuski jezik.

(Fena) zl

Priredio(la): admin                


Osmrtnicama ba smrtovnice