TUZLARIJE - KULTURA

04.01.2005.
Kultura
Teatar kabare Tuzla u 2004. godini uradio pet premijernih projekata
Teatar kabare Tuzla je najmlađi teatar u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 27. maja 2002. godine u Tuzli. Njegova osnovna kadrovska podloga su diplomanti sa Akademije scenskih umjtenosti u Tuzli.



Vlado Kerošević o teatru kaže: u 2004. godini tetar je imao plodnu i sadržajnu teatarsku sezonu.Na području Tuzlanskog kantona, Grada Tuzle a i šire realizovano je pet premijernih projekata od čega su četiri diplomske predstave studenata Akademije scenskih umjetnosti u Tuzli.



Organizovali smo i tradiconalnu manifestaciju ˝Dani akademskog teatra˝ na kojima su u 12 dana nastupili teatri iz Beča, Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Virovitice i bh.teatri.



Ovu sezonu tetar je završio turnejom po Beogradu i Zrenjaninu u okviru koje su igrane predstave ˝Veliki vezir˝ i ˝Prosjačka opera˝.



Na susretu pozorišta u Brčkom projektom ˝Veliki vezir˝ Teatar kabare Tuzla osvojio je četiri umjetnička priznanja što je Kerošević označio kao kvalitetnu valorizaciju umjetničkog rada ovog teatra. Na festivalima u Jajcu, Bihaću i Zenici teatar je nastupio s ˝prosjačkom operom˝ i predstavom ˝ Derviš i smrt˝.

Priredio(la): cupo                


Osmrtnicama ba smrtovnice