TUZLARIJE - KULTURA

12.01.2005.
PREMIJERA ˝LEMKINOVE KUĆE˝ PRESEDAN ZA BH. TEATAR
SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Svijetska praizvedba predstave ˝Lemkinova kuća˝ po tekstu Catherine Filoux u režiji Jima Mirrione održat će se u srijedu, 12. januara u Kamernom teatru 55.
Na današnjoj press- konfrenciji u povodu ove premijere direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić naglasio je da je moglo doći do pomjerenja termina predstave, jer je nosilac glavne uloge glumac Emir Hadžihafizbegović na probi slomio ruku.
Međutim, Hadžihafizbegović je bio istrajan da bez obzira na povredu igra. Tako da će predstava biti igrana kako je i planirano, kazao je Topčić.
Naglasio je da je i sama činjenica da bh. pozorište igra praizvedbu dramskog teksta jedne značajne svijetske autorice presedan za bh. teatar.
˝Lemkinova kuća˝ je priča o Raphaelu Lemkinu poljskom advokatau koji je izmislio riječ genocid, nakon što mu je porodica pobijena u holokausti. On je, kako je rekao Topčić, naivno vjerovao da jednom riječju, koja označava zločin može spriječiti daljnje genocide. Nažalost, dogodila se BiH, Ruanda, Kambodža....
Reditelj Jim Mirrione rekao je da ovaj komad predstavlja jedno izvinjenje za ono što SAD i Evopa nisu učinili u BiH, Ruandi, Kambodži...
Hadžihafizbegović je kazao da njemu kao čovjeku koji živi u neuralgičnoj zemlji puno znači igrati u ovoj predstavi i ovu ulogu.
U predstavi glume: Sadžida Šetić, Alija Aljović, Mehmed Porča, Ravijojla Jovančić-Lešić i Nancy Abdel Sakhi.

(Fena) bdž

Priredio(la): admin / fena                


Osmrtnicama ba smrtovnice