TUZLARIJE - KULTURA

03.02.2005.
Proglašeni najbolji sportaši Tuzle u 2004. godini
SALKO ZILDŽIĆ DRUGI PUT NAJBOLJI
Nakon 2000. godine, kada je najbolji sportaš Tuzle postao zahvaljujući naslovu juniorskog prvaka svijeta u kick boksu, Salko Zildžić je proglašen najboljim i za 2004. godinu, ali ovoga puta zbog dvije osvojene titule u prošloj godini – europskog i svjetskog profesionalnog prvaka u low kicku, u kategoriji do 86 kilograma.



Salko Zildžić


Mada je odluka žirija, na čijem je čelu poznati atletski as Vinko Galušić bila jednoglasna, vodila se rasprava da li Zildžića staviti u rang sa najuspješnim sportašima Tuzle, koji su barem formalno – amateri. Preovladalo je stajalište da je danas veoma teško razdvojiti profesionalni od amaterskog sporta, a u situaciji kada je u BiH sport u teškoj financijskoj krizi, gotovo su ravnopravni u siromaštvu.

No, u kriterijumima za vrednovanje najboljih sportaša postoji odredba da se ne mogu kandidirati profesionalni sportaši. Međutim, nije naznačeno tko se smatra profesionalcem, a osim toga, kriteriji su stari dvadesetak godina, očito prevaziđeni, pa je Izvršni odbor Sportskog saveza Tuzle odlučio da se izmijene i prilagode sadašnjim uvjetima u kojima se natječu sportaši u BiH.



Među 10 najuspješnijih sportaša Tuzle u prošloj godini, osim Zildžića, svrstani su i nagrađeni atletičari Slobode Tehnograda Jasminka Guber, Damir Haračić i Jasmin Salihović, plivač Zmaja Alpama, Davor Trnovljaković, te karatisti kluba Tuzla Sinbra Lejla Ferhatbegović, Merima Softić, Dejan Kasumović, Mirsada Suljkanović i Una Selman.

Plakete je dobilo pet kadeta koji su u prošloj godini načinili stanoviti iskorak u kakrijeri, a to su karatist Tuzla Sinbre Aldin Morankić, atletičarka Slobode Tehnograda Jasmina Delić, plivačice Slobode Vanja Pranjić i Merima Balić, te tenisačica TK Slobode, Nadina Šećerbegović.

Za najuspješnije momčadi proglašeni su karatisti Tuzla Sinbre, kuglaši Zrinskog iz Ljubača kod Tuzle, te atletičari Sloboda Tehnograda. Najuspješniji klub iz kategorije invalidnog sporta je OKI Tuzla, sudionik završnice europskog klupskog prvenstva u sjedećoj odbojci, dok je strijelac Mevzudin Omerašević - Selim primio plaketu kao najuspješniji sportaš među invalidnim osobama.

Specijalno priznanje dobio je Plesni klub Flamenco, čiji su članovi Nina Mešanović i Senad Hadžić pobjednici Svjetskog kupa u plesovima u amaterskoj konkurenciji za juniore. Prvi put su dodijeljene plakete istaknutim sportskim djelatnicima, a primili su ih Zdravko Tišma, Salih Selesković - Sele, te Hajrudin Ćilimković. Od iduće godine uvodi se i nagrada za životno djelo za koju će konkurirati sportski djelatnici, bivši sportaši i treneri, te novinari.

Svečanost u povodu proglašenja najuspješnijih sportaša i kolektiva organizirala je u tuzlanskom BKC-u Tuzlanska televizija.

Priredio(la): Miroslav Petrović / Sportske novost                


Osmrtnicama ba smrtovnice