TUZLARIJE - KULTURA

03.01.2001.
U novi milenij s puno neizvjesnosti
NARODNO POZORISTE TUZLA
Nova godina u Narodnom pozoristu u Tuzli zapocela je, kao i obicno, u iscekivanju skorog razrjesenja statusa ove kuce. Konstituisanjem nove vlade Tuzlansko pozoriste trebalo bi dobiti i novi status. Do tada, objasnio nam je Nijaz Alispahic, umjetnicki direktor Narodnog pozorista Tuzla, problem finansiranja ove kuce prelama se izmedju Opcine i Kantona.

Narodno pozoriste Tuzla sezonu nastavlja u velikoj neizvjesnosti. Prosle sezone zapocet je rad na predstavi Kralj Ibi, u reziji Violete Djoleve - Zupcevic. Nakon petnaestak proba, rad je prekinut zbog nedostatka sredstava, ali ce, najvjerovatnije, biti nastavljen kako bi predstava mogla dozivjeti svoju premijeru sredinom januara.

Zapoceli su i pregovori o turnejama koje bi ova kuca trebala pocetkom godine ostvariti u Novom Sadu, Beogradu, Zrenjaninu, Pecuhu i Osijeku. Kako nam je objasnio Alispahic, jos uvijek se ne zna ni da li ce se gostovati sa predstavama Has-anaginica, Galilej ili nekom drugom. Osim toga, ako ne budu dogovorena uzvratna gostovanja pozorista iz ovih pet gradova u Tuzli, pozoriste nece ici.

Opstanak i dalji rad ove kuce uveliko zavise od kona-cnog definisanja njenog statusa, smatra Alispahic. Time bi bilo rijeseno i finansijsko pitanje, zbog kojeg je onemogucen rad na novim projektima u pozoristu. “Narodno pozoriste Tuzla trenutno se na-lazi u stanju kolapsa, bez sigurnih izvora finansija i bez statusa, a i uposleni nemaju place, njegov opstanak je neizvjestan”, kazao je Alispahic.

A. Cu.

Priredio(la): admin                


Osmrtnicama ba smrtovnice