TUZLARIJE - KULTURA

12.02.2005.
Održan tradicionalni izbor godišnje muzičke nagrade MPX
˝Grand Prix˝ Dini Merlinu
Dino Merlin dobitnik je ˝Grand Prix MPX˝, najprestižnije muzičke nagrade u organizaciji desete manifestacije Radija M.



Dobitnicima raznih kategorija MPX-a nagrade su uručene u utorak u amfiteatru ˝UNITIC biznis centra˝ u Sarajevu, a slušaoci su prethodno kroz emisije Radija M birali izvođače.



Dino Merlin je dobio muzičke nagrade za hit, album i koncert godine. Rock pjevačem godine proglašen je Mladen Vojičić Tifa. Pop pjevačicom godine Dona Ares, a pjevačem Hari Varešanović.



Grupa godine je ˝Erogene zone˝, a kompozitor Dino Dervišhalidović. Muzičku nagradu MPX za hit duet godine dobili su Maja Tatić i Mladen Vojičić Tifa za pjesmu ˝Zadnja riječ s usana˝.



Pjevačica godine u kategoriji pop-rok hrvatske scene je Ivana Banfić, a pjevač Goran Karan. Hit godine je pjesma ˝Ne tiče me se˝ grupe ˝Magazin˝. Za grupu godine proglašena je ˝Colonia˝.



Pjevačica godine u kategoriji ˝Balkan scena˝ pop-rok muzike je Nina Badrić, a pjevač Zdravko Čolić. Hit godine u ovoj kategoriji je pjesma ˝Lane moje˝ Željka Joksimovića, dok je pjesma ˝Zemlja mojih snova˝ Tijane Dapčević hit godine sa scene Srbije i Crne Gore. Hit duet je ˝Erato˝ i Toni Cetinski. Talenti godine u kategoriji pop-rok muzike su Maja Milinković i Amel Ćurić.



U kategoriji folk muzike za debitanta godine proglašen je Emir Đulović, dok je pjevačica godine Tuzlanka Selma Bajrami.



Enes Begović dobio je nagradu za album godine, a Nihad Alibegović za hit godine za pjesmu ˝Ti i ja˝. Muzičku nagradu MPX u ovoj kategoriji za pjevača godine dobio je Šerif Konjević.



U kategoriji folk muzike balkanske scene pjevač godine je Dragan Kojić Keba, a pjevačica Seka Aleksić. Hit godine u ovoj kategoriji je pjesma ˝Sa mnom spavaš, a njega sanjaš˝ Šabana Šaulića.



Posebna priznanja MPX dobili su Halid Bešlić, Saša Lošić, emisija ˝No Limit˝ Radija M, Deen i humorista Osman Džiho, te Almas Smajlović.

˝Sevdah˝ za životno djelo Zehri Deović

U kategoriji folk muzike na bh. sceni nagradu za ˝Njegovanje tradicionalne bh. muzike˝ dobio je bend ˝Mostar Sevdah Reunion˝, a za ˝Bisere sevdaha˝ Rizo Hamidović. U kategoriji ˝Sevdah˝ nagradu za životno djelo dobila je Zehra Deović, a u istoj kategoriji za pop-rok scenu Esad Arnautalić.

Priredio(la): cupo / nezavisne                


Osmrtnicama ba smrtovnice