TUZLARIJE - KULTURA

17.02.2005.
Tuzlanski ˝Terusi˝ obilježili 40 godina od prvog nastupa
Tuzlanska grupa ˝Terusi˝ na Valentinovo je obilježila 40 godina od održavanja prvog koncerta u holu Rudarskog fakulteta Tuzla, koji se smatra začetkom tuzlanske pop-rok scene.



Ponovo su se okupili članovi prve postave ˝Terusa˝ Saša Mioković (vokal), Mustafa Hadžiefendić (bubnjar) i Dado Križan (ritam gitara), te Besim Smajlović, posljednji vokal u bendu, koji su najavili da će tokom ove godine, na svoj način, oživjeti estradnu scenu. ˝Terusi˝ su prva grupa iz unutrašnjosti koja je snimila nosač zvuka, što je sedamdesetih godina bilo nepojmljivo jer su se samo muzičari iz velikih centara uspjeli probiti na estradu.



˝Današnja omladina više ne zna uživati, kao što je to bilo ranije. Poslije šetnje na korzu vikendom smo se svi okupljali u ´Partizanu´ i uživo svirali. Ali, onda su došli disko-klubovi i mladi su se počeli rasipati. Želimo da vratimo našu tradiciju, da mladi vide kako je bilo lijepo˝, prisjećaju se članovi ˝Terusa˝.



Namjera članova ˝Terusa˝, nekada vodećeg benda u Tuzli, je da tokom ljeta organizuju svirke uživo, a da u Klubu 65 mladim muzičarima, ali i drugim umjetnicima omoguće da se predstave javnosti.



˝Želimo im pružiti sve ono što mi nismo imali. Znamo kako je bilo teško. Recimo, mi smo među prvima snimili singlicu bez demo-snimka˝, navodi Mioković.

Priredio(la): tz / nezavisne                


Osmrtnicama ba smrtovnice