TUZLARIJE - KULTURA

17.02.2005.
Festival MESS i De Balie centar iz Amsterdama
Umjetnici ce obiljeziti deceniju od pada Srebrenice
Internacionalni teatarski festival MESS, u saradnji sa De Balie centrom iz Amsterdama, obiljezit ce od 11. do 18. jula 2005. u Holandiji, u sklopu programa Modul memorije, desetogodisnjicu pada Srebrenice, te deset godina od okoncanja opsade Sarajeva. Modul memorije je kulturoloski projekat MESS-a pokrenut 1995. godine, a prvi put je realiziran 1996. godine.



Projekat je pokrenut sa idejom da se pokusaju dati odgovori na pitanja kako je usred Evrope moguc genocid, razaranje gradova, kulturnog i religioznog naslijedja, kako je moguce da istovremeno tako efikasno djeluju toliko brz tehnoloski razvoj i destrukcija svega sto on stvara, te kako se odbraniti od toga i zastititi ugrozene kulture.



U okviru ovog projekta, u proteklim godinama realiziran je niz programa koji su obuhvatili publiciranja i prezentacije knjiga, prezentacije filmske, televizijske i teatarske produkcije, izlozbe, performanse...



Ovogodisnji Modul memorije bit ce realiziran kroz dva programa: Sjecas li se Sarajeva 2005 i Srebrenica: 10 godina poslije - Juli, 2005.



Planirano je prikazivanje nekoliko filmskih ostvarenja bh. autora pred publikom u Holandiji. Konacna selekcija bit ce nacinjena do kraja maja, a za sada, kako navode u MESS-u, postoje dva prijedloga. Rijec je filmovima Koridor smrti u reziji Nenada Djurica i Nedima Hrbata i Crvene gumene cizme rediteljke Jasmile Zbanic.



Modul memorije 2005 donijece holandskoj publici i izlozbu fotografija Tarika Samaraha. Rijec je o jednoj od najpotresnijih autorskih izlozbi o temi Srebrenice. Samarah se u proteklih deset godina bavio otkrivanjem masovnih grobnica u okolini Srebrenice. Partneri iz Holandije ce nastojati da uz izlozbu objave i publikaciju sa fotografijama Tarika Samaraha, a ovaj dio programa bio bi organiziran u suradnji sa Heinrich Boll Fondacijom, koja ce istovremeno organizirati izlozbu u Vasingtonu, Berlinu, Beogradu i Sarajevu.



Organizatori planiraju da muzicki segment programa bude prezentiran kroz koncert Omladinskog hora iz Zenice pod vodstvom Milenka Karovica. Predvidjeno je da clanovi hora izvode dio iz programa Srebrenicki inferno, na scenama u Amsterdamu, Amersfoortu i Utrechtu.



Pripadnici i veterani Holandskog bataljona govore o Srebrenici



U sklopu teatarskog dijela programa planirana je izvedba predstave Prividjenja iz srebrenog vijeka Almira Basovica, u reziji Elmira Jukica i izvedbi ansambla Narodnog pozorista Sarajevo. Predstava bi se igrala u Amsterdamu, Utrechtu i Amersfoortu, a u publici bi bili i veterani Holandskog bataljona koji bi nakon izvedbe predstave razgovarali sa autorima i akterima.



U sklopu programa bice organizovane i debate i razgovori izmedju ucesnika programa, prezivjelih Srebrenicana i holandskih gradjana, pisaca, izdavaca, umjetnika, kao i pripadnika Holandskog bataljona.



Priredio(la): tz                


Osmrtnicama ba smrtovnice