TUZLARIJE - KULTURA

20.02.2005.
Utvrđeni kriteriji za dodjelu budžetskih sredstava za nauku
Najviše sredstava za stipendiranje naučnog usavršavanja zaposlenika Univerziteta u Tuzli
Odlukom o utvrđivanju kriterija, uslova i postupka raspodjele budžetskih sredstava za, , nauku”, najveća suma je predviđena za stipendiranje naučnog usavršavanja zaposlenika pri JU Univerzitet u Tuzli, ukupno 10.000 KM.

Inače na raspolaganju je iznos od 17.300 KM, koji je osim za naučno usavršavanja zaposlenika Univerziteta u Tuzli, raspoređen za organizovanje naučnih skupova, kongresa, simpozijuma, konferencija i seminara, za koja će se odobravati iznos do 3.000 KM. Za učešće naučnih radnika koji izlažu svoje radove na ovim skupovima u BiH i susjednim zemljama, odobravaće se iznos do 400 KM, a za njihovo učešće u inostranstvu 600 KM.

Finansiranje troškova rada Internet servisa pri JU Univerzitet u Tuzli, dodjela sredstava će biti uvjetovana iskazanim potrebama u zahtjevu, kao i u slučajevima zahtijeva za prezentaciju i izlaganje patentnih rješenja.

Za troškove izrade i odbrane doktorskih disertacija odobravaće se sredstva u iznosu do 2.000 KM, a za izradu i odbranu magistarskih radova 1.300 KM.

Kako je definisano odlukom o raspodjeli sredstava za nauku, za sufinansiranje troškova postdiplomskog studija odobravaće se sredstva u najvišem iznosu do 50 odsto ukupnih troškova postdiplomskog studija, dok će za postdiplomski studij dobitnika zlatne i srebrne plakete Univerziteta, te socijalno ugroženih kategorija taj omjer biti 60 odsto ukupnih troškova postuplomskog studija u tekućoj budžetskoj godini.

Prioriteti u raspodjeli sredstava namjenjenih za nauku, prema kriterijima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, su projekti i zahtjevi koji su od interesa za Univerzitet u Tuzli u druge naučno – istraživačke ustanove, Tuzlanski kanton i Federaciju BiH, te koji podstiču razvoj naučno – istraživačke djelatnosti i razvoj međunarodno priznatih i usvojenih patentnih rješenja.

A.Kunosić

Priredio(la): sunce / JUtarnje                


Osmrtnicama ba smrtovnice