TUZLARIJE - KULTURA

15.03.2005.
Pozorišna predstava u povodu Uskrsa
JUDA ISKARIOTSKI NA DRUKČIJI NAČIN
Boris Balta glumi Judu, a potpisuje se i kao režiser predstave


Boris Balta - glumi i rezira Judu Iskakriota (Foto: Miro Petrovic)
Pripreme za premijeru predstave ruskog pisca Leonarda Andrejeva, , Juda Iskariotski”, koja je planirana za 19.mart ove godine, u izvedbi grupe tuzlanskih glumaca, privedene su kraju. Ovaj projekat, koji organizira HKD Napredak i Franjevački samostan, , Sv.Petra i Pavla”, debitantski je za mladog glumca Borisa Baltu kao režisera.

Balta, koji ujedno tumači i glavni lik-Judu Iskariota, zadovoljan je urađenim, ali i međusobnom komunikacijom glumaca. Do premijere je, kaže, preostalo jedino da predstavi daju, , osjećaj živosti”.

Sa fra Markom Kepićem, koji tumači Tomu, Boris Balta je napravio adaptaciju teksta, , Juda Iskariotski”, koji je već ranije Nada Đurevska kompilirala monolozima Halila Đubrana.

-Scene sam ispremještao, monologe kratio i pojednostavio govor, da ne bude baš taj đubranovski, koji je ustvari kao proza u stihu. Što se tiče režije, još uvijek gledam iz perspektive glumca. Prvo sam postavio sve scene, glumce u te scene, a onda sam se glumački uklapao-istakao je Balta.

Osim Balte i fra Kepića, inače, svećenika crkve sv. Petra i Pavla, uloge u ovom komadu tumače Nermin Omić, Nenad Tomić, Nikolina Baškarad, Dalibor Brkić, Adem Smailhodžić i Irfan Kasumović. Oni će Judu prikazati na drugačiji način, ne kao jedinog krivca za Isusovu smrt, već da su svi apostoli djelimično odgovorni zbog toga. Balta se, kaže, ne boji kritika zbog takvog pristupa.

-Ako su kritike na temu religijskog ili nacionalnog pitanja, to me uopšte ne zanima. O tome neću da razmišljam-istakao je Balta, u tekstu koji sutra donose JUtarnje novine.

J. Šarac

Priredio(la): Miro/Tuzlarije                


Osmrtnicama ba smrtovnice