TUZLARIJE - KULTURA

09.12.2009.
Sinoć u Narodnom pozorištu Tuzla
Održan koncert „U susret Božiću”


U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, glavna podružnica Tuzla, sinoć je u Narodnom pozorištu Tuzla održan koncert “U susret Božiću”. Sala pozorišta bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.Prisutnu publiku pozdravila je ministrica u Vladi Tuzlanskog kantona gospođa Jasminka Mijatović

Neizmjerna mi je čast i zadovoljstvo što vas vidim večeras u ovolikom broju, a posebno ove mlade koji su odjeveni u narodne nošnje koje su naše tradicijske vrijednosti sa ovih prostora. Naše bake i prabake uložile su mnogo truda da narodne nošnje izgledaju ovako prelijepo i da se očuvaju do danas.Izražavam zahvalnost HKD “Napredak” iz Tuzle na organizaciji koncerta i nadam se da će i u budućnosti biti sličnih dešavanja – kazala je Jasminka Mijatović i otvorila manifestaciju.


Na koncertu su nastupili tamburaši HKD Napredak, HKUD Husino iz Husina, HKUD Ljubače, KUD Pejo Marković Lipnica, KUD Sveti Ilija Dokanj i Udruga Društvo Breščana Breške.
Udruga Društvo Breščana djeluje oko godinu dana i za kratko vrijeme uspjela je okupiti 60-ak članova iz Gornje Obodnice, Brežaka Gornjih i Donjih, Bakaluša, Dragunje i Grabovice. Na sinoćnjem koncertu publici su se predstavili u narodnoj nošnji, te su otpjevali, odsvirali i zaigrali uz splet narodnih pjesama i kola iz brežačkog kraja.Tamburaši HKD „Napredak“ publici su predstavili sevdalinkama i starogradskim pjesmama.U nastavku programa predstavila su se i ostala društva, a publika je bila više nego zadovoljna viđenim.

S.P.